BRUSSEL - Zaterdag rond 14.30 uur is de stoet van de Roze Zaterdagparade vertrokken vanop de Brusselse Vismarkt. De Belgian Lesbian and Gay Pride 2001 trok door hartje Brussel en werd op de Vismarkt ontbonden omstreeks 16.30 uur. Onder de aanwezigen bevonden zich talrijke politici. Onder hen Mieke Vogels, Eddy Boutmans en Jos Geysels (Agalev), Isabelle Durant (Ecolo), Patrick Janssens (SP), Karel De Gucht (VLD) en Elio Di Rupo (PS).
De Roze Zaterdag-parade is een initiatief van de Federatie Werkgroepen Homoseksualiteit (FWH), de Fédération des Associations Gays et Lesbiennes (FAGL) en Brussels Schepen van Gelijke Kansen, Bruno De Lille.

Met de parade willen de holebi's in ons land ijveren voor een anti-discriminatiewet en de openstelling van het huwelijk voor mensen van gelijk geslacht. De organisatoren hopen dat de regering haar beloftes zal waarmaken.

Freddy Thielemans, burgemeester van Brussel, sprak na afloop van de optocht de Holebi-gemeenschap toe om haar een hart onder de riem te steken. "Brussel houdt van diversiteit", aldus Thielemans, die het een hele eer noemde om burgemeester te zijn van een cosmopolitische en open stad. De optocht zelf verliep zonder moeilijkheden. De organisatoren telden 7.000 deelnemers.