ATHENE - Paus Johannes Paulus II heeft vanmorgen de mis opgedragen in het Olympisch sportcomplex van Athene. Tussen de 15.000 en 18.000 mensen bezochten de mis. Tijdens de mis riep de paus op tot eenheid van alle christenen.
"De kerken in Oost- en West-Europa horen bij elkaar. Maar dat houdt ook in dat we de eigenaardigheden van de verschillende christelijke kerken accepteren", zo sprak de paus.

Tussen de 15.000 en 18.000 mensen bezochten de mis. De viering was onder strenge veiligheidsmaatregelen omdat werd gevreesd voor protesten van radicale orthodoxen. Zij hebben ernstige bezwaren tegen het bezoek van de paus aan hun land. Sommigen van hen zien de paus als de 'antichrist'.

De tachtigjarige paus maakte tijdens de tweede dag van zijn zesdaagse reis door Griekenland, Syrië en Malta een ernstig vermoeide indruk. Na afloop van de mis vloog de leider van de Rooms-Katholieke kerk naar Damascus waar hij een ontmoeting zal hebben met de Syrische president Bashar al-Assad.

De Griekse pers reageerde vandaag positief op het bezoek van de paus. De kranten waren met name goed te spreken over de excuses die de paus vrijdag maakte voor alle zonden die de rooms-katholieken de afgelopen eeuwen begingen jegens de orthodoxe gelovigen.

In Griekenland is slecht 1 procent van de bevolking rooms-katholiek. Een groot deel van de 98 procent orthodoxen in het land uitte de afgelopen weken ernstige bezwaren tegen de komst van de paus naar Griekenland.