CALI - Zeker vier mensen zijn om het leven gekomen en 32 anderen gewond geraakt toen een autobom vrijdagavond explodeerde voor een hotel in het zakencentrum van Cali, de tweede stad van Colombia. De slachtoffers waren in het hotel toen de bom explodeerde, zo heeft de politie bekend gemaakt.
Volgens de politie bevond zich in de auto zeker 50 kilo dynamiet. De explosie heeft de begane grond van het Hotel Torre volledig verwoest. Hotelgasten die op hogere verdiepingen zaten, konden hun kamers niet verlaten. Zeker twintig auto's die voor het hotel stonden, werden volledig vernield. Het hotel ligt op ongeveer 200 meter van het hoofdbureau van de politie.

Onder de gewonden bevinden zich enkele bekende voetballers van de Colombiaanse hoogste klasse. Onder hen de voormalige bondscoach van Colombia, Javier Alvarez, tenminste twee begeleiders en aanvoerder Arnulfo Valentierra van de club Once Caldas.

Alvarez was van 1998 tot 2000 bondscoach, maar moest vorig jaar het veld ruimen wegens teleurstellende prestaties. Hij is nu trainer van Once Caldas. Zijn club zou vandaag spelen tegen América de Cali. Een woordvoerder van de politie achtte het niet waarschijnlijk dat de aanslag tegen de voetballers gericht was. Cali is in juni een van de gaststeden van de Copa America.

Geen van de guerillagroepen die actief is in de 37 jaar oude Colombiaanse burgeroorlog heeft de verantwoordelijkheid voor de explosie opgeëist.

In januari ontplofte een krachtige autobom in een chique winkelstraat in Medellin, waardoor een vrouw om het leven kwam en dertig mensen gewond raakten.