De reis van het Bureau van het Waals parlement naar de Verenigde Staten, op enkele weken voor het einde van de legislatuur, zorgt voor heel wat wrevel bij de Waalse parlementsleden. Zo bleek zondag tijdens een debat in 'Mise au point' (RTBF). De deelnemers aan het debat pleitten voor een herziening van de regels.
Zaterdag stapten parlementsvoorzitter José Happart (PS), Michel Lebrun (cdH), Jean-Claude Van Cauwenberghe (PS), Jean-Pierre Dardenne (MR), René Thissen (cdH) en Maurice Bayenet (PS), vergezeld van hun echtgenotes, op het vliegtuig naar Albuquerque in New Mexico voor een reis die hen tot 15 april ook nog naar de Amerikaanse staten Californië en Arizona brengt.

'Ik denk niet dat het de meest aangewezen missie is. Er is ten minste sprake van een foute inschatting', stelde gemeenschapssenator Christophe Collignon (PS). Voor cdH-fractieleider Michel de Lamotte is de reis moeilijk te verantwoorden, terwijl MR-fractieleider Serge Kubla, die niet inging op de uitnodiging van de reis, zei dat hij vreesde dat het 'de reis teveel' zou worden. Zijn Ecolo-collega Bernard Wesphael hekelde de omerta die onder parlementsleden bestaat over de parlementaire reizen naar het buitenland.

Voor de parlementsleden van MR, PS, cdH en Ecolo moeten de reizen van de Waalse parlementsleden niet tot het binnenland beperkt blijven, maar is een betere omkadering en een systematische rapportering nadien nodig.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in