Bepaalde cosmetica- en industriële producten die in ons land te koop zijn bevatten GLB, een stof die omgezet kan worden naar de drug GHB. Dat schrijft de krant Het Laatste Nieuws en wordt bevestigd door Jan Eyckmans, de woordvoerder van de FOD Volksgezondheid.
GHB is een erg gevaarlijke drug, aangezien de grens tussen een overdosis en een dosis die het gewenste roeseffect moet opleveren erg klein is, aldus Eyckmans. 'Wij waarschuwen al jaren voor GHB. Gelukkig komt het gebruik van de stof in ons land niet veel voor.'

GLB, een stof die in een labo tot GHB herleid kan worden, zit als grondstof in cosmetica- en industriële producten, zoals bijvoorbeeld ontvlekkers. Het product is volstrekt ongevaarlijk bij normaal gebruik en heeft Europese toelatingen.

GLB kan eenzelfde effect opwekken als GHB, maar in minder sterke mate. Het is drugsgebruikers echter ten stelligste af te raden om industriële producten met GLB te gaan gebruiken, gezien hun dikwijls toxische aard, aldus nog Eyckmans.

Erg nuttige producten van de markt gaan halen omdat ze GLB bevatten is volgens de FOD Volksgezondheid bijzonder moeilijk.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in