Europese vakbonden eisen meer koopkracht
Foto: ap
LJUBLJANA - Zo’n 35.000 manifestanten zijn zaterdag in de Sloveense hoofdstad Ljubljana op straat gekomen voor meer koopkracht. Ze eisen hun deel van de stijgende bedrijfswinsten. 'De werknemers dreigen anders niet langer in een sociaal Europa te geloven', aldus Rudy De Leeuw, voorzitter van het ABVV.
Directe aanleiding voor de manifestatie -de eerste van het Europees Vakverbond EVV in een nieuwe Europese lidstaat- is een informele top van de EU-ministers van Financiën. Belangrijkste boodschap van de Europese vakbonden was de eis om meer koopkracht. 'We willen meer geld', drukt John Monks, secretaris-generaal van het EVV, het uit.

'We willen ons eerlijk deel van de winst', zei Monks. 'We dienen geen lessen te krijgen van de Europese Centrale Bank dat we gematigd moeten zijn. Dat gebeurt immers in de raden van bestuur van de bedrijven', aldus Monks, verwijzend naar de lonen van de topmanagers. 'We willen een gelijk loon en gelijk werk', stelde Monks.

Die mening werd ook gedeeld door de manifestanten. Dijana Sobota van de Kroatische vakbond SSSH zegt dat ook in Kroatië de mensen bezig zijn met hun dalende koopkracht. Ze vraagt van Europa een 'economisch beleid met een sociale dimensie'. Idem voor Petrea Neculaiu van de Roemeense vakbond BNS. Hij vraagt een gelijk loon voor gelijk werk, of het nu in Roemenië is of in een EU-lidstaat.

De betoging werd bijgewoond door 35.000 betogers, aldus de organisatoren. De manifestatie verliep opvallend kalm en rustig. Dat vonden ook de zowat 165 Belgische manifestanten van ACV, ABVV en ACLVB die naar Ljubljana waren afgezakt.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig