Cortebeeck: ,,All-in akkoorden niet realistisch''
Foto: belga
All-in akkoorden zijn, met de huidige inflatie, vandaag "niet realistisch". Dat zegt ACV-voorzitter Luc Cortebeeck zaterdag in de rand van een Europese manifestatie voor meer koopkracht.
"Met de huidige koopkracht die daalt, dit nog eens afblokken. Dat krijg je niet verkocht. Het woord all-in nog maar uitspreken, daar gruwt men al van", dixit Cortebeeck. Hij zegt wel dat het afwachten wordt wat het einde van het jaar brengt, als er interprofessioneel overleg is. Het is niet de bedoeling het overleg te hypothekeren, maar het is wel het huidige aanvoelen.

Cortebeeck voorspelt "moeilijk en hard" interprofessioneel overleg op het einde van het jaar, gezien de moeilijke omstandigheden. Aan de ene kant is er de koopkracht die daalt en verwachten de mensen iets, anderzijds is er de wet op de concurrentiekracht, waarbij gekeken moet worden naar wat in de buurlanden wordt verdiend. Zich uitspreken over de slaagkansen vindt hij echter nog voorbarig.

De toplonen van de CEO’s maken er het overleg niet makkelijker op. "Dat steekt de mensen de ogen uit. De werknemers moeten immers wel matigen", aldus de ACV-topman.

Cortebeeck begrijpt dan ook de kritiek niet van Jean-Claude Trichet, de voorzitter van de Europese Centrale Bank. Die haalde vrijdag nog maar eens uit naar de automatische loonindexering in België. De indexering is afgezwakt en volgt niet onmiddellijk, zegt Cortebeeck. Hij vindt dat Europa te weinig doet om de inflatie te bestrijden. Europa is te passief. "Ze moeten ingrijpen tegen de speculatie", is zijn boodschap aan de EU-ministers van Financiën.

Die EU-ministers komen zaterdag bijeen voor een informele top in de Sloveense hoofdstad Ljubljana. Dat is aanleiding voor het Europees Vakverbond EVV om op straat te komen. Er worden zowat 35.000 manifestanten verwacht, van overal uit Europa. ACV, ABVV en ACLVB stappen mee op met een Belgische delegatie van zo’n 165 mensen.

Het is voor het eerst dat het EVV in een nieuwe Europese lidstaat manifesteert. "We willen de Slovenen ondersteunen en hopen dat er hier iets gebeurt, dat ook hier de lonen stijgen. Dat versterkt immers onze onderhandelingspositie", stelt Cortebeeck.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig