VATICAANSTAD - De identiteit van een kardinaal die paus Johannes Paulus II in 2003 heeft benoemd, maar wiens naam hij nooit bekend heeft gemaakt, zal wellicht morgen worden onthuld. Dat heeft het Vaticaan-woordvoerder Joaquin Navarro-Valls gezegd.
Volgens Navarro-Valls is de naam misschien vermeld in het spirituele testament van de paus, dat waarschijnlijk morgen door de kardinalen wordt geopend. Als dat zo is, zal de naam bekend worden gemaakt, beloofde Navarro-Valls.

Toen Johannes Paulus II in 2003 nieuwe kardinalen benoemde zei hij één naam ,,in pectore'' - in het hart - te houden. Die formule wordt meestal gebruikt als de paus iemand benoemt in een land waar de rooms-katholieke kerk onderdrukt wordt.

Vaticaan-watchers hebben geopperd dat de geheime kardinaal een Chinees is. In China bestaat er naast een door de staat gecontroleerde kerk, die de betrekkingen met het Vaticaan heeft verbroken, een ondergrondse kerk die trouw is aan de paus. Er is echter ook gespeculeerd dat de Poolse aartsbisschop Stanislaw Dziwisz, die jarenlang privé-secretaris is geweest van Johannes Paulus II en aan zijn sterfbed heeft gezeten, de geheime kardinaal is.