BRUSSEL - De top van het Riziv bestudeert de mogelijkheid om de alternatieve ziektebriefjes van het Syndicaat van Vlaamse Huisartsen (SVH) te aanvaarden. Dat zegt Luc Marois, adviseur bij het Riziv (Rijksdienst voor Ziekte-en Invaliditeitsverzekering) aan Belga. Er zijn al een tijdje problemen met de aanvoer van de officiële getuigschriften.

Op 1 maart raakte bekend dat de verzending van getuigschriften voor verstrekte hulp vertraging opliep. Getuigschriften zijn de zogenaamde ’groene briefjes’ waarmee patiënten bij hun ziekenfonds langs moeten om terugbetaling te krijgen.

Vanmorgen schreef De Morgen dat de situatie intussen verergerd is en dat het Syndicaat voor Vlaamse Huisartsen ter vervanging zelf een type-formulier heeft ontworpen. De ziekenfondsen kunnen evenwel op basis van die formulieren niet terugbetalen, tenzij het Riziv daar de toestemming voor geeft.

,,Het probleem van de getuigschriften is voor de top van het Riziv prioritair'', aldus Marois. ,,Het voorstel van het SVH wordt bestudeerd. Mogelijk worden de door het syndicaat opgemaakte doktersbriefjes aanvaard.''

Bij de ziekenfondsen luidt het dat zich voorlopig nog geen problemen stellen voor de patiënten.