BRUSSEL - De Europese Voetbalbond (UEFA) vraagt vanavond op Anfield Road, waar Liverpool en Juventus elkaar treffen in de heenwedstrijd van hun kwartfinale in de Champions League, respect voor de 39 slachtoffers van het Heizeldrama.
De wedstrijd van vanavondis de eerste wedstrijd met inzet tussen de twee Europese topclubs sinds de tragische gebeurtenissen in Brussel op 29 mei 1985.

,,De minuut stilte die deze week in alle Europese stadions wordt gehouden ter nagedachtenis van de overleden paus Johannes Paulus II, herdenkt ook het tragische verlies van de 39 levens in het Heizelstadion 20 jaar geleden, toen de clubs elkaar voor het laatst ontmoeten in de finale van de Beker der Landskampioenen'', aldus de directeur-generaal van de UEFA, Lars-Christer Olsson.

,,Laatste deel van het rouwproces''

,,Hoewel het voetbal sinds die donkere dag heel wat vooruitgang heeft geboekt, hoop ik dat deze wedstrijd niet alleen als een herdenking, maar ook als het laatste deel van het rouwproces wordt beschouwd.'' Olsson vindt dat de match over vriendschap en broederschap binnen de voetbalfamilie moet gaan en over respect tussen de beide supportersscharen. Hij besluit dat er in het voetbal nooit plaats mag zijn voor geweld.

In de rand van de bewogen partij zullen ook heel wat andere activiteiten ter nagedachtenis van de tragedie plaatsgrijpen. Zo wordt voor de wedstrijd een vriendschapsbanner ontrold, is er een speciale brochure met Ian Rush die de beide clubuitrustingen draagt en bouwden de Liverpoolfans een mozaïek.