Promotor GP van België moet gemeentetaks betalen
STAVELOT - De gemeenten Malmedy en Stavelot hebben vandaag tijdens een gezamenlijk, buitengewoon schepencollege in Stavelot beslist een deurwaarder aan te stellen om de verschuldigde gemeentetaks te recupereren van Didier Defourny, promotor van de Grote Prijs van België Formule 1 in Spa-Francorchamps.

De promotor weigert voor de editie 2004 de gemeentelijke taks op spektakels, goed voor 1,380 miljoen euro, te betalen. Defourny is van oordeel dat de taks onwettig is en verkiest een forfaitair bedrag dan wel een percentage op de verkochte tickets af te dragen.

De raadsman van Defourny lichtte de positie van zijn cliënt toe voor de gemeentelijke instanties van Stavelot en Malmedy, maar de toestand kon niet gedeblokkeerd worden. Alle partijen bleven bij hun standpunten.

Deurwaarder

De twee gemeenten zullen vanmiddag een deurwaarder mandateren om de betaling van de verschuldigde 1,380 miljoen euro te vorderen. Elke gemeente krijgt 20 procent van deze som, de resterende 60 procent gaat naar de Intercommunale du Circuit de Spa-Francorchamps (ISF). De deurwaarder zal zich naar verwachting deze week nog aanbieden bij de NV Didier Defourny Grand Prix.

,,Meer dan waarschijnlijk zal Didier Defourny deze stap aanvechten en met een geding voor de rechtbank van eerste aanleg in Luik de terugvordering van de som vragen'', zei Robert Denis, de burgemeester van Malmedy, na de zitting van het schepencollege.

,,Enkel de overlast en de ongemakken''

,,Wij zijn uiteraard voorstanders van de Grote Prijs, maar we hebben er geen enkel belang bij een wedstrijd te huisvesten die geen baten maar enkel de overlast en de ongemakken oplevert voor de regio en de gemeenten'', aldus burgemeester Robert Denis.