LONDEN - De Britten gaan op 5 mei naar de stembus om een nieuw parlement te verkiezen. ,,Er staat veel op het spel'', stelde premier Blair vandaag bij de bekendmaking van de datum voor zijn ambtswoning in Downing Street. Labour wil de ,,felbevochten economische stabiliteit'' in Groot-Brittannië behouden.

Bij de jongste verkiezingen op 7 juni 2001 won Labour 43 procent van de stemmen, de conservatieve partij bleef steken op 32 procent. Blair leidde zijn hervormde Labourpartij voor het eerst naar de verkiezingsoverwinning in mei 1997, na achttien jaar op de oppositiebanken. Als Labour nu ook voor de derde keer op rij de stembusgang wint, is dat een nooit geziene stunt in de geschiedenis van de partij.

Peilingen

Toch blijkt uit opiniepeilingen dat de voorsprong van Labour op de Conservatieven, onder leiding van Michael Howard, verkleint. De kloof tussen beide partijen zou nog slechts 3 procent bedragen.

Volgens de peilingen krijgt Labour 35 tot 37 procent van de stemmen. De Conservatieven zouden 33 tot 35 procent van de stemmen binnenhalen en de Liberal Democrats zijn goed voor 20 procent.

Kenners menen echter dat de opkomst bij de stembusgang wel eens tot een nooit gezien dieptepunt zou kunnen zakken. En dat kan de resultaten beïnvloeden.

Een opiniepeiling die vandaag werd gepubliceerd, toont zo aan dat de Conservatieve partij vijf procent meer stemmen krijgt dan Labour bij kiezers die vastbesloten zijn hun stem uit te brengen.

In 2001 trok slechts 59 procent van de stemgerechtigde Britten naar de stembus.