Honderdduizenden nemen afscheid
Foto: AP
ROME - Volgens de Italiaanse televisie zijn vanochtend ongeveer een half miljoen mensen naar de Sint-Pietersbasiliek toegestroomd. Rondom het Vaticaan heerst chaos.

Overal in de straten patrouilleren politiemensen. Uit alle Italiaanse regio's zijn medewerkers van de burgerbescherming ingezet. Metrostellen, bussen en koffiehuizen zijn overvol. Heel de nacht door zijn gelovigen voor de baar van de paus gepasseerd. Het gebouw ging alleen twee uur dicht om te poetsen.

Polen reppen zich naar Rome

Vele duizenden Polen reppen zich ondertussen naar Rome om de begrafenis van hun landgenoot bij te wonen. Er worden ongeveer twee miljoen landgenoten van de overleden paus in Rome verwacht. De nationale exodus gebeurt met extra treinen, vliegtuigen en bussen.

,,Alle wegen leiden naar Rome'' was vandaag te zien in Poolse krantenkoppen. Alle landelijke dagbladen drukten onder andere tips en kaarten af voor automobilisten die in goede orde de tweeduizend kilometer lange reis willen maken. De kranten gaven ook tips voor het verblijf in de stad.

Belgische politici naar Rome

Naast koning Albert II, koningin Paola en premier Guy Verhofstadt vertegenwoordigen ook kamervoorzitter Herman De Croo en vice-premier Didier Reynders ons land officieel op de begrafenis van paus Johannes Paulus II vrijdag in Rome. Ook een reeks andere hoogwaardigheidsbekleders woont de plechtigheid bij. Ook voor hen is plaats voorzien in de Sint-Pietersbasiliek.

De Europese Commissie stuurt vier afgevaardigden naar Rome: voorzitter José Manuel Barroso, commissaris voor Buitenlandse Betrekkingen Benita Ferrero-Waldner en de Poolse en Italiaanse commissaris, respectievelijk Danuta Hübner (Regionaal Beleid) en Franco Frattini (Justitie en Binnenlandse Zaken).

De Europese instellingen hebben samen afgesproken dat vrijdag de vlag halfstok hangt aan alle EU-gebouwen.

Ook hart blijft in Rome

Paus Johannes Paulus II heeft een ,,document'' nagelaten, maar de in congregatie samengekomen kardinalen hebben het nog niet gelezen, zo heeft de Vaticaanse woordvoerder Joaquin Navarro-Valls vandaag bekendgemaakt.

Navarro-Valls liet verstaan dat ,,het hele lichaam van de paus ter aarde wordt besteld''. Hiermee ontkrachtte hij speculaties dat het hart van de paus naar Polen zou worden gebracht.