Tien miljoen meer treinreizigers
BRUSSEL - Reizen per trein wordt alsmaar populairder. In een jaar tijd is het aantal passagiers bij de NMBS met tien miljoen gestegen, zo blijkt uit de cijfers voor 2004 van het Nationaal Instituut voor de Statistiek (NIS) die de krant Le Soir vandaag publiceerde.
Vooral het binnenlands personenvervoer scoorde hoge cijfers. In een jaar tijd, steeg het aantal passagiers van 155 tot 165 miljoen personen (+ 6,4 procent), waarvan de overgrote meerderheid in tweede klasse reist. In eerste klasse daalde het aantal reizigers het afgelopen jaar van 5,6 miljoen tot 5,5 miljoen. De eerste klasse vertegenwoordigt 8,7 procent van de totale omzet van de NMBS.

Het toenemend succes van het treinverkeer is te wijten aan het gratis woon-werkverkeer voor ambtenaren, dat in maart vorig jaar is ingevoerd.

Eurostar en Thalys

Het aantal reizigers op het internationale spoornet stagneerde volgens het NIS op 13,4 miljoen reizigers. De Eurostar zag het aantal passagiers toenemen van 1,5 tot 1,7 miljoen. De Thalys-treinen vervoerden 5,9 miljoen passagiers, tegen 5,8 miljoen het jaar voordien.