Amerikaanse tieners willen orale seks
WASHINGTON - Amerikaanse adolescenten van de beide geslachten lijken een voorkeur te hebben voor orale seks. Dat blijkt uit een studie die in Californië werd uitgevoerd en die gisteren werd gepubliceerd. Orale seks wordt als minder riskant en moreel acceptabeler gezien voor hun leeftijd.

Ongeveer 20 procent van 580 adolescenten die bij het onderzoek betrokken waren, gaf te kennen al orale seks gehad te hebben. Daar tegenover staat dat 14 procent van de jongeren verklaarde al geslachtsgemeenschap gehad te hebben. Het onderzoek werd uitgevoerd bij adolescenten uit verschillende etnische groepen waarvan de gemiddelde leeftijd tijdens het onderzoek 14,5 jaar bedroeg.

Zowel jongens (42 procent) als meisjes (58 procent) waren bij het onderzoek betrokken.

Een derde van de jongeren die de schriftelijke vragenlijst hebben beantwoord, waren van plan binnen de zes maanden orale seks te hebben. Deze peiling werd uitgevoerd door een groep artsen onder leiding van dr. Bonnie Halpern-Felsher, professor pediatrie aan de universiteit van Californië in San Francisco.

Het gaat om de eerste studie die zich concentreert op orogenitale seks. Orale seks vormt nochtans, volgens deze peiling, de eerste seksuele ervaring van minstens 50 procent van de adolescenten.

Minder risico's

Jongeren verkiezen orale seks omdat ze ervan overtuigd zijn dat hieraan minder gezondheidsrisico's zitten dan aan geslachtsgemeenschap.

Hoewel de risico's op overdracht van geslachtsziektes, inclusief aids, aanzienlijk kleiner is bij orale seks dan bij traditionele seksuele relaties, onderschatten de jongeren dit te vaak. Dat benadrukken de onderzoekers in hun rapport.

Maagdelijkheid

,,De meeste adolescenten beschouwen orogenitale contacten niet als een seksuele relatie en zien het (voor meisjes) als een middel om hun maagdelijkheid te bewaren en seksueel plezier te hebben'', constateerde dr. Halpern-Felsher eveneens.