Ford overweegt duizend ontslagen
DETROIT - De Amerikaanse autofabrikant Ford Motor zou in de Verenigde Staten ongeveer een duizendtal jobs van kantoorbedienden willen schrappen. Dat blijkt uit een intern document dat het persagentschap AFP heeft bemachtigd.

De baas van Ford in de VS, Greg Smith, legt in het document uit dat de groep wordt ,,geconfronteerd met moeilijkheden'': hogere kosten van de grondstoffen, een zwakke dollar, stijgende gezondheidskosten, de dalende Amerikaanse verkoop en een aanhoudende concurrentie. ,,Om onze financiële doelstellingen te bereiken, moeten we onze kosten drastisch verminderen'', voegt hij er nog aan toe. Hij schat dat het om zo'n duizend arbeidsplaatsen gaat.

Binnen een maand zullen de maatregelen uitvoerig beschreven worden. Ford hoopt de afslanking te verwezenlijken door vrijwillige afvloeiingen, aldus Smith.

Dalende verkoop

In de VS stelt de autoconstructeur ongeveer 45.000 mensen tewerk. Het Amerikaanse nummer twee van de auto-industrie deelde op 1 april een teruggang mee van de verkoop in de VS met 1,7 procent in maart 2005, vergeleken met maart 2004. De eerste maanden van het jaar daalde de verkoop met 5,2 procent tot 760.848 eenheden, vergeleken met dezelfde periode in 2004.