Opnieuw recordjaar voor Hollywood
Hollywoodfilms hebben vorig jaar zowel in eigen land als wereldwijd voor recordrecettes gezorgd. In vergelijking met 2006, het jaar van het 'herstel' na de dip van 2005, gingen de inkomsten in de VS met 5,4 procent vooruit om het historisch hoogste bedrag ooit van 9,63 miljard dollar (nog steeds een slordige 6,3 miljard euro) te bereiken.
Dat blijkt uit het woensdag gepubliceerde jaarlijkse filmrapport van de Motion Picture Association of America (MPAA). Op de wereldwijde box-office groeide de Amerikaanse filmmarkt met 4,9 procent, goed voor een totale recette van 26,7 miljard dollar.

Nochtans is de Amerikaanse filmindustrie in 2007 met flink wat problemen geconfronteerd geworden, stelde voorzitter Dan Glickman van de MPAA vast. Piraterij en de staking van de scenaristen waren de voornaamste. Maar voor laatstgenoemd probleem 'is uiteindelijk een Hollywoodontknoping gevonden (een happy end, nvdr)', zei Glickman.

Het MPAA-rapport heeft het voorts over de belangrijke rol die het internet is beginnen spelen bij de keuze van de kijker. Een studie uitgevoerd in samenwerking met Yahoo! leerde dat '73 procent van de mensen die naar de bioscoop gaan het internet hebben gebruikt om informatie over de films op te zoeken'.

In totaal bracht het Hollywoodfabriekje in 2007 590 films op de markt (waarvan 179 door de grote studio's); dat is ongeveer hetzelfde aantal als het jaar tevoren. Het maken van een film wordt intussen almaar duurder: kon in 2006 in Tinseltown een prent nog voor 100 miljoen dollar ingeblikt worden, dan steeg dat bedrag (marketring inbegrepen) in 2007 tot gemiddeld 106,3 miljoen dollar.

Het nieuwe recetterecord is voor een deel ook debet aan de gestegen toegangsprijzen: een ticket werd vorig jaar weer vijf percent duurder, om gemiddeld 6,88 dollar te kosten.

De grootste kassuccessen op de binnenlandse markt waren 'Spider-Man 3', 'Shrek 3', 'Pirates of the Carribean 3' en 'Transformers': alle leverden meer dan 300 miljoen dollar op.