De 48e editie van de Brabantse Pijl zal zo'n 30 kilometer minder lang zijn dan de vorige edities, maar wel zwaarder doordat er enkele nieuwe hellingen aan het parkoers werden toegevoegd, wat het totaal op 21 brengt.
Nieuw zijn de Rue de la Montagne in Ittre en de Beerselenberg in Beersel. De Bruineput moet zes in plaats van vijf keer beklommen worden.

De voorstelling van de Brabantse Pijl vond woensdag in Leuven plaats en dat is zondag 30 maart ook de nieuwe startplaats. "We hebben een overeenkomst voor vijf jaar afgesloten", aldus burgemeester Louis Tobback. De voorbije jaren startte de wedstrijd in Zaventem. Vanuit Leuven rijdt het peloton langs Huldenberg, Overijse, Nijvel, Kasteelbrakel, Halle en Sint-Pieters-Leeuw om in Alsemberg aan vijf plaatselijke ronden te beginnen. Het wegdek van de Bruineput in de slotfase werd vernieuwd.

Er nemen 22 ploegen deel, waar van 14 Protourteams. Rabobank heeft met Oscar Freire de winnaar van de jongste drie edities in de rangen. De andere teams zijn Quick.Step met Paolo Bettini, Team CSC met Fabian Cancellara, Liquigas met Filippo Pozzato, Saunier Duval-Scott met Luciano Pagliarini, Silence-Lotto met Yaroslav Popovych, Lampre met Alessandro Ballan, Astana met Sergey Ivanov, Gerolsteiner met Fabian Wegmann, Crédit Agricole met Thor Hushovd, Bouygues Telecom, Cofidis met Nick Nuyens en Rik Verbrugghe, Team Milram met Erik Zabel, Française des Jeux, Barloworld met Robert Hunter, Tinkoff, Landbouwkrediet met Bert De Waele, Topsport Vlaanderen, Mitsubishi-Jartazi met Frank Vandenbroucke, Cycle Collstrop met Borut Bozic, P3 Transfer-Batavus met Aart Vierhouten en Team Sean Kelly.

Tom Boonen is er niet bij. Hij start daags voordien in de E3-Prijs in Harelbeke.