De Bel20 maakte een einde aan een verliesreeks van vijf dagen. NPM ging in volle vaart vooruit, in aanloop naar de jaarcijfers van donderdag. Op de brede markt ging Jensen-Group tot 10 procent hoger na uitstekende jaarresultaten.
De Bel20 eindigde 1,7 procent hoger op 3.735,98 punten. De index ging al met winst van start en in de namiddag, na de bekendmaking van beter dan verwachte gegevens over de Amerikaanse dienstenindustrie, staken beleggers nog een tandje bij.

NPM, de holding rond de Waalse financier Albert Frère, was de grootste stijger met een winst van 6,7 procent tot 47,40 euro, al was er niet meteen een concrete aanleiding voor te vinden. GBL, de andere holding van Albert Frère, gaf dinsdagavond wel sterker dan verwachte jaarresultaten vrij. Bovendien besloot de groep ook een hoger dan verwacht dividend uit te keren.

NPM komt donderdag, na beurstijd met jaarcijfers op de proppen. 'Ik kan me voorstellen dat aandeelhouders na GBL nu ook op een hogere dividendgroei rekenen bij NPM', reageert analist Hans D'Haese van Bank Degroof. 'Maar dat verklaart nog niet de hausse die we nu kennen.' GBL sloot met 2,7 procent winst op 79,37 euro.

De financials recupereerden een deel van hun verliezen van de voorbije dagen. De televisiezender CNBC maakte bekend dat het reddingsplan voor de obligatieverzekeraar Ambac vordert, maar nog niet helemaal rond is. Een redding van Ambac betekent dat bijkomende afwaarderingen bij banken over de hele wereld vermeden worden.

Dexia steeg 3 procent tot 15,51 euro. Het aandeel had totnogtoe niet kunnen profiteren van de beter dan verwachte jaarcijfers die vorige week vrijdag werden vrijgegeven. Fortis steeg 2,3 procent tot 14,71 euro.

InBev (+1,4% tot 61,89 euro) heeft zijn merkenportefeuille herschikt. Van zijn vier wereldwijde merken houdt de Leuvense brouwer er maar twee over: Stella Artois en Beck's.

UCB verloor 2,5 procent tot 28,95 euro. Het aandeel noteert op het laagste peil sinds december 2003. Analisten van Dresdner hebben hun koersdoel met 5 procent verlaagd tot 38 euro.

Jensen-Group (+8% tot 9,71 euro) wist de beleggers te bekoren met goede jaarcijfers. De nettowinst uit voortgezette activiteiten verdubbelde in 2007 tot 10,1 miljoen euro. Het bedrijf gaat bovendien een maand lang eigen aandelen inkopen en stelt voor het dividend te behouden op 0,25 euro per aandeel. Jensen-Group is 2008 gestart met een hoger orderboek.

Hamon verloor 4,7 procent tot 35,80 euro. De producent van industriele koel- en luchtzuiveringssystemen heeft in 2007 in lijn met de analistenverwachtingen gepresteerd. De nettowinst steeg met 40 procent en de omzet met 22 procent. Thibaud Rutsaert van Bank Degroof reageerde ontgoocheld op het jaarrapport, en in het bijzonder op het orderboek. 'Het aantal opgetekende orders halveerde in de tweede jaarhelft tegenover de eerste zes maanden', merkt hij op.

Hamon rekent op minstens 20 procent winstgroei in 2008, zo bleek althans uit een document op de website. Volgens het persbericht van dinsdagavond mikt Hamon op minstens 10 procent groei.

Umicore steeg met 3,1 procent tot 34,88 euro. Sinds de dag van de jaarresultaten, waarop het aandeel 6,5 procent zakte, won de koers al ruim 15 procent.