De Europese Commissie heeft een memo aan zijn buitenlandse medewerkers gestuurd over de wijze waarop moet worden omgegaan met vragen over de antikoranfilm die de Nederlandse parlementariër Geert Wilders zegt te zullen uitbrengen. De commisie, het uitvoerend orgaan van de Europese Unie, heeft dit vandaag meegedeeld.
De commissie formuleerde geen standpunt over Wilders' project. De memo is bedoeld om EU-medewerkers wereldwijd op de hoogte te brengen van de ontwikkelingen, luidde de verklaring.

EU-woordvoerster Christiane Hohmann zei dat het memo adviseert om duidelijk te maken dat 'tolerantie en de vrijheid van meningsuiting zeer worden gewaardeerd' in Europa.

De Nederlandse regering spant zich al wekenlang in om eventuele schadelijke gevolgen van de film te beperken. Zo zijn de veiligheidsmaatregelen rond de Nederlandse ambassades verscherpt en is Wilders opgeroepen zijn film vanwege van het nationaal belang en de veiligheid van Nederlanders in het buitenland niet uit te brengen. Wilders, die zich extreem kritisch over de islam heeft uitgelaten, weigert aan die oproep gehoor te geven.

Ook secretaris-generaal van de Navo Jaap de Hoop Scheffer, een Nederlander, uitte bezorgdheid over de 'mogelijk ernstige gevolgen' van de film voor de Navo-troepen in Afghanistan, onder wie 1.500 Nederlandse militairen.

Dinsdag demonstreerden ruim tweehonderd Afghaanse parlementsleden bij het Afghaanse parlement in de hoofdstad Kabul tegen de film. Zij scandeerden onder meer leuzen als 'dood aan de vijanden van de islam'. Zij riepen de Deense en de Nederlandse regering op heiligschennis te voorkomen. Denemarken werd bij het protest betrokken vanwege de eerdere opschudding over Deense cartoons van de profeet Mohammed.

Woensdag gingen zo'n driehonderd Afghanen de straat op en verbrandden Nederlandse en Deense vlaggen. De demonstratie was georganiseerd door studenten, die de terugtrekking eisten van de Nederlandse en de Deense troepen uit Afghanistan.