Lefevere doet verzoeningsvoorstel
'Tom Boonen met Paolo Bettini vergelijken heeft geen zin. Ik hoop alleen dat bij de 33-jarige Boonen de zegehonger even groot is,' zegt Patrick Lefevere (l.). photo news
Foto: © Wessel Van Keuk
Het verzoeningsvoorstel van Patrick Lefevere is mogelijk de oplossing in het aanslepende conflict tussen UCI en ASO. De manager van Quickstep en voorzitter van het IPCT stelt voor dat ASO al zijn wedstrijden alsnog op de UCI-kalender plaatst. De UCI zou er dan op zijn beurt niet meer op aandringen dat alle ProTourploegen de Tour moeten rijden.
UCI-voorzitter Pat McQuaid lijkt het voorstel een kans te willen geven. "Ik wil er wel op wijzen dat wij op verzoek van de ploegen eisen dat alle ProTour-teams naar de Tour mogen. Maar als de ploegen nu zelf van hun recht op Tourdeelname willen afzien of een uitnodiging voor de Tour willen weigeren, moeten ze dat duidelijk aan de UCI laten weten", laat McQuaid weten.

"Als het reglement gerespecteerd wordt en de ploegen aan de UCI vragen om de bewuste regel in het reglement aan te passen, is de UCI daartoe bereid." ASO reageert lauw

ASO (Amaury Sport Organisation) heeft heel wat voorbehoud bij de verzoeningsvoorstellen van de IPCT, de belangenvereniging van de wielerteams.

"Als er al bemiddeld moet worden, dan ligt daarvoor reeds een scenario op tafel", zegt Patrice Clerc in een reactie. De voorzitter van ASO verwijst daarmee naar het eerder bereikte compromis om de Franse staatssecretaris van Sport, Bernard Laporte, te laten bemiddelen. De UCI schoot dat voorstel alsnog af. "Het verbaast mij dat de IPCT zo laat wakker schiet. Hun voorstel lijkt overhaast en onvolledig. Nochtans weten de teams goed wat er op het spel staat", aldus nog Clerc.

Waalse dubbel wel op kalender

De Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik zijn hoedanook al ingeschreven op de kalender van de Internationale Wielerunie (UCI), net als de Ronde van Spanje, zo kon een bron binnen de UCI bevestigen.

Het aanslepende conflict tussen organisator ASO (Amaury Sport Organisation), die onder andere de Waalse klassiekers beheert, en de Internationale Wielerunie leidde er deze week toe dat teams die zondag starten in Parijs-Nice (een wedstrijd van ASO) geschorst zullen worden door de UCI.

Door dit akkoord, dat volgens de UCI-bron begin deze week is bereikt, zullen de Vuelta en de Waalse klassiekers alvast wel volgens de regels van de UCI worden georganiseerd.