Philippe Gilbert wint Le Samyn
Foto: photo news
Philippe Gilbert (Française des Jeux) heeft de 39ste editie van de Grand Prix Samyn (cat. 1.1) gewonnen. Na 193 kilometer van Frameries naar Dour was de 25-jarige Waal sneller dan Kevin Ista en de Letlandse kampioen Aleksejs Saramotins. Nico Sijmens werd vierde.
Het is de tweede zege deze week voor Gilbert. Zaterdag won hij al de Omloop Het Volk.

Ook onze landgenoot Frédéric Amarison kwam woensdag dicht bij de zege, maar in de laatste honderden meters vatte het peloton hem nog bij de lurven. Gilbert kon zo naar zijn vijfde zege van het seizoen spurten en nam meteen revanche voor de voorbije twee jaar, toen hij telkens als tweede finishte in de GP Samyn. In 2006 was dat na de Fransman Renaud Dion, in 2006 na diens landgenoot Jimmy Casper.

Vier dagen na zijn winst van de Vlaamse ouverture met de Omloop Het Volk sloot Philippe Gilbert dus ook de Waalse ouverture met succes af. In een massaspurt ging hij met duidelijk verschil Kevin Ista en Aleksej Saramontins vooraf. Ook de Vlamingen deden het niet slecht aan de finish in Dour. Nico Sijmens was vierde en Maarten Wynants vijfde en zij dankten hun vroege uitslag aan een late ontsnapping.

Meer dan drie uur lang was Le Samyn in het koude achterland van Bergen het aankijken amper waard met Eelke van der Wal en Lloyd Mondory, die lange tijd voor het peloton uitreden. Maar in het laatste uur sloeg de vlam alsnog in de pan. Eerst met een ontsnapping van Benoit Sinner, Addy Engels, Roger Hammond, Frédéric Amorison en Pieter Ghyllebert. Die gingen naar een minuut voorsprong op 45 km van het einde, maar daarna was hun lied snel uitgezonden.

In hun plaats kwamen andere aanvallers: Jimmy Casper, de winnaar van vorig jaar, Maarten Wynants, Andreas Klier, Nico Sijmens en Aleksej Saramontis. Zij werden in de slotronde achtervolgd door Steven Caethoven, Olivier Kaisen, Hervé Duclos-Lassalle, Kalle Kriit en Bas Giling die vervolgens nog het gezelschap kregen van Cédric Coutouly, Kevin Ista, Philippe Gilbert, Wouter Weylandt, André Greipel en Bobbie Traksel. De elf achtervolgers werden op twee km van de finish eerst ingelopen. De vijf leiders hielden uit tot de eindspurt ingezet werd en hielden er zoals Sijmens en Wynants nog een ereplaats aan over.

Maar het uitgelaten Wallonië stond toen al te dansen voor de overwinning van Philippe Gilbert en de tweede plaats van Kevin Ista. Twee jaar lang vocht de 25-jarige Waal de stenen uit de grond om Le Samyn te kunnen winnen. Twee jaar geleden deed Renaud Dion hem de baard af, vorig jaar Jimmy Casper. Na die twee tweede plaatsen mocht hij woensdag eindelijk een oerschreeuw laten horen op zijn eigen bodem.

"Terwijl ik eigenlijk maar naar hier gekomen was om te trainen", aldus de Waal. "Nadat ik zaterdag zo diep gegaan was in de Omloop Het Volk wilde ik niet opnieuw tot het uiterste gaan. Domme dingen doen heb ik achter me gelaten. Maar toen het duidelijk werd dat het een massaspurt zou worden, voelde ik het meteen kriebelen. Ik heb de laatste kloof op de vijf leiders dicht gefietst en heb vervolgens meteen de spurt ingezet. Die heb ik vlot gewonnen. De eerste echte massaspurt die ik win trouwens. Ooit won ik er eentje in de Ronde van de Toekomst maar toen lag de finish op een helling."

"En zo blijven de overwinningen er maar uitbollen", gaat Gilbert verder. "Vorig jaar moest ik me schrap zetten voor een bloemtuil en nu zitten we al aan vijf. Zo gaat dat als de benen super aanvoelen. Toch was de aanloop naar deze wedstrijd niet simpel. Na mijn overwinning in de Omloop Het Volk stond de telefoon niet stil en ook dinsdag wilden ze allemaal mijn mening horen over het dispuut tussen de UCI en ASO. Wat wil je dat ik er over vertel? Eigenlijk hebben wij als hoofdrolspelers de sleutel in handen maar het ontbreekt ons aan solidariteit. Belgen, Fransen, Spanjaarden, Italianen en noem maar op, we rijden allemaal in verschillende ploegen en ook omwille van onze nationaliteit hebben we verschillende belangen te verdedigen. Gemakkelijk is het niet om al de renners op een lijn te krijgen ook al zou dat moeten", besluit onze landgenoot.