De kwestie Kosovo heeft een splijting veroorzaakt in de liberaal-conservatieve regering van Servië.
De ultranationalistische Radicale Partij stelde woensdag in het parlement voor het streven naar het lidmaatschap van de Europese Unie op te geven als de EU niet bereid is Kosovo als deel van Servië te erkennen.

Toen haar motie steun kreeg van de conservatieve regeringspartij van premier Vojislav Kostunica, waarmee aanvaarding waarschijnlijk werd, kwam parlementsvoorzitter Oliver Dulic van de Democratische Partij tussenbeide en schorste de zitting.

De Radicalen en de partij van Kostunica beschikken samen over 144 van de 250 parlementszetels, maar in de regering wordt de partij van Kostunica overvleugeld door de westers georiënteerde Democraten. Dulic zei dat de regering de motie moet kunnen bekijken voordat er in het parlement over gedebatteerd wordt. Hij zei de zitting vrijdag te zullen voortzetten, als de regering tegen die tijd haar zegje heeft gedaan.

De leider van de Radicale Partij, Tomislav Nikolic, zei dat hij om het ontslag van Dulic zal vragen omdat die het debat heeft afgekapt. De Democraten lieten weten dat zij in dat geval uit de regering zullen stappen.

Servië en Europa

De motie van de Radicale Partij zegt dat de EU 'duidelijk en ondubbelzinnig' moet verklaren dat Kosovo deel van Servië blijft, wil Servië zijn onderhandelingen over een pre-lidmaatschapsverdrag hervatten. Omdat belangrijke EU-lidstaten als Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland al steun hebben uitgesproken voor een onafhankelijk Kosovo, zou aanvaarding van de motie vrijwel zeker betekenen dat Servië Europa en het Westen de rug toekeert en zijn heil zoekt bij Rusland. De nu ontstane crisis kan uitlopen op de val van de regering en vervroegde verkiezingen, maar het is ook mogelijk dat Kostunica en Nikolic samen een regering gaan vormen.

De westers gezinde president Boris Tadic zei dat aanvaarding van de motie Servië weer in een internationaal isolement zal brengen, zoals dat in de jaren '90 onder Slobodan Milosevic gebeurde. Aanvaarding van de motie zal het verlies van Kosovo niet ongedaan maken, waarschuwde hij. 'Het zou alleen de krachten helpen die het land willen afhouden van zijn toekomst in de Europese Unie.'