Staatsveiligheid dient klacht in wegens lek Belliraj
Alain Winants Foto: mh
De chef van de Staatsveiligheid, Alain Winants, dient klacht in tegen onbekenden omdat is uitgelekt dat Abdelkader Belliraj een informant van de inlichtingendienst is. Op het bekendmaken van de naam van een informant staat een celstraf van 6 maand tot 3 jaar.
Belliraj is op maandag 18 februari gearresteerd door de Marokkaanse politie. Hij wordt ervan verdacht de ‘leider’ te zijn van een terroristisch netwerk dat aanslagen plande. De man zou eveneens betrokken zijn bij zes moorden in België, eind de jaren tachtig.

Belliraj is ook jarenlang een informant geweest van onder meer de Belgische inlichtingendienst. Dat geraakte afgelopen vrijdag bekend.

Volgens administrateur-generaal Winants is er hierdoor sprake van een schending van het beroepsgeheim en van de wet op de inlichtingendienst. Op het bekendmaken van de naam van een informant die anoniem wil blijven, staat een gevangenisstraf van zes maand tot drie jaar.

Winants dient klacht in tegen onbekenden en stelt zich burgerlijke partij. Dat betekent dat een Brusselse onderzoeksrechter de zaak moet uitspitten. De Staatsveiligheid gaat er klaarblijkelijk vanuit dat het lek niet bij een van hun agenten moet worden gezocht, maar veeleer bij een politieman of -dienst. De bedoeling zou kunnen zijn de reputatie van de inlichtingendienst te ondergraven.

Naast de klacht bij het gerecht heeft de Staatsveiligheid ook een klacht ingediend bij het toezichtscomité op de politiediensten. Dit ‘comité-P’ zal een onderzoek verrichten naar de manier ‘waarop de inlichtingendiensten hun opdrachten in deze aangelegenheid hebben uitgevoerd’.

Volgens Winants is het ‘betreurenswaardig dat in de huidige stand van de onderzoeken al conclusies worden getrokken’. Dat staat in een persmededeling dat de Staatsveiligheid gisteren heeft verspreid, wat op zich al een uitzonderlijke procedure is.

De klacht staat los van het onderzoek naar de informatiedoorstroming tussen de inlichtingendienst en de overige veiligheidsdiensten, waar de minister van Justitie Jo Vandeurzen (CD&V) naar heeft gevraagd.