Meer dan honderd mensen zijn de voorbije week gedood tijdens het geweld in Kameroen. Dat meldt de Franse ngo 'La Maison des Droits de l'Homme', terwijl de regering woensdag nog steeds geen officiële cijfers had meegedeeld.
Het Franse persagentschap AFP telde minstens zeventien doden bij het geweld in verschillende steden, in de marge van manifestaties tegen een ontwerp ter herziening van de grondwet. Die aanpassing zou president Paul Biya, die sinds 1982 aan de macht is, toelaten in 2011 een nieuw mandaat te ambiëren.

'We kunnen al zeggen dat er meer dan honderd doden zijn. We krijgen dagelijks informatie en we blijven ze preciseren', aldus Madeleine Afité, de verantwoordelijke van de ngo waarvan de zetel in Doeala ligt en die lid is van de International Federation of Human Rights (FIDH).

Volgens de vrouw zal het echter erg moeilijk zijn 'een precieze balans' te verkrijgen wegens de 'intimidatie-operaties' door de machthebbers.

Afité zei zich zorgen te maken over haar eigen veiligheid. 'Men heeft me namelijk laten weten dat ik een doelwit ben sinds ik de slachtofferbalans in het openbaar bekendmaak. Mijn wagen is de voorbije nacht vernield', aldus de mensenrechtenactiviste.