De zes toppolitici bekijken vanmiddag welke partijen in de definitieve regering moeten en mogen zitten, hoe de weg naar 20 maart er moet uitzien en hoe de ploeg zelf er zal uitzien.

Liefst met N-VA

Hoogstwaarschijnlijk zal de huidige meerderheid er na 20 maart mee doorgaan. Al hoopt CD&V-voorzitter Etienne Schouppe nog altijd dat N-VA zijn huidige houding - onthouding bij de vertrouwensstemming over Leterme I laat varen en toch toetreedt tot de definitieve regering.

'Mijn voorkeur gaat uit naar een tweederdemeerderheid en een coherente ploeg', verklaarde hij.

Helder en duidelijk

Open VLD-voorzitter Bart Somers pleit ervoor snel een definitieve regering op de been te brengen die zich eindelijk bezighoudt met de problemen van de mensen, zoals jobs en het optrekken van de koopkracht. Daarvoor is een helder en duidelijk sociaal-economisch programma nodig, meent hij.

'De mensen zijn boos en zijn de politieke spelletjes beu. Laten we elkaar dus geen vliegen afvangen en van start gaan met een regering die de problemen van de mensen aanpakt. De vraag is nu hoe we dit efficiënt kunnen doen zonder het land opnieuw in een malaise te storten. We zullen ons constructief opstellen', dixit Somers.

Zonder SP.A

Hoe de regering er moet uitzien? Volgens Somers is een ploeg met een tweederdemeerderheid makkelijker. Er moet echter vooral een logische en coherente meerderderheid op de been worden gebracht, luidde het.

Somers herhaalde dat zijn partij gekant is tegen de aanwezigheid van SP.A in de regering. 'Maar Gennez wil zelf niet met de liberalen in de regering'. Een uitbreiding van de huidige coalitie met Ecolo - zoals sommige Franstalige partijen wensen - ligt volgens de Open VLD-voorzitter momenteel niet op tafel.

Grootste familie

Somers gaf overigens aan dat ook over de machtsverhoudingen binnen de regering zal worden gesproken. MR-voorzitter Didier Reynders gaf immers al verschillende keren aan dat de krachtsverhoudingen wijzigen indien N-VA inderdaad niet in de regering stapt.

Op dat moment worden de liberalen; nog meer dan nu het geval is, de grootste politieke familie. Ook Somers benadrukte dat, maar voegde er meteen aan toe dat dat vooral inhoudelijk moet wegen.

Met SP.A

PS-voorzitter Elio Di Rupo blijft er voorstander van om ook Sp.A en Ecolo mee op te nemen in de coalitie, omdat er volgens hem in deze politiek moeilijke situatie beter een zo breed mogelijk coalitie komt.

'Maar dat is de verantwoordelijkheid van SP.A en Open VLD. Open VLDis een belangrijke partij, maar beschikt maar over 18 zetels', stelde Di Rupo.

Een gelijkaardig geluid viel te horen bij cdH-voorzitster Joëlle Milquet. Zij staat naar eigen zeggen open voor een uitbreiding van de huidige meerderheid. 'Wij zeggen al enkele maanden hetzelfde, namelijk dat wij open staan voor andere partijen. Wij hebben geen exclusieven, behalve tegenover extreemrechts. Een ruime meerderheid is goed voor de stabiliteit van het land en om dictaten van N-VA te counteren', zei Milquet.

Opvallend feit: MR-vicepremier en -voorzitter Didier Reynders - die vorige week flink uithaalde naar sommige partijen en personen - legde voor de start van de vergadering geen verklaringen af.