Karine Valy is 'Zelfstandige Ondernemende Vrouw van het Jaar'
Foto: rr
Karine Valy van de Hasseltse modezaak La Bottega heeft de Womed Award 2007 gekregen. De prijs, die wordt uitgereikt door de Unie van Zelfstandige Ondernemers (Unizo) en Markant, het netwerk van ondernemende vrouwen, bekroont de 'Zelfstandige Ondernemende Vrouw van het Jaar'.
Lezers van het weekblad Trends konden via een stemming op de site drie kandidaten selecteren. Karine Valy kwam als winnaar uit de bus, gevolgd door Annick Verneert, die samen met haar echtgenoot een drive-in bakkerij runt.

Voor Unizo en Markant is de uitreiking van de Womed Award aanleiding om de noden van vrouwelijke ondernemers te benadrukken. Het aandeel zelfstandige vrouwen bleef de laatste jaren immers hangen op één op de drie.

Uit een enquête van Unizo en Markant bij 150 mannen en 207 vrouwen blijkt dat 64 procent beaamt dat 'vrouwelijke ondernemers het moeilijker hebben dan mannen'. 60 procent vindt dat er steunmaatregelen nodig zijn voor 'zelfstandige' gezinnen, waar de moeder zelfstandig ondernemer of meewerkende echtgenote is.

Meer dan 80 procent is het ermee eens dat werk en gezin combineren moeilijker is voor vrouwelijke ondernemers.

De twee verenigingen pleiten voor een verdere uitbreiding van de voor- en buitenschoolse opvang. Die moeten ook beter aansluiten bij het kleuter- en lager onderwijs.

Ze vragen voorts een grotere financiële ondersteuning van zelfstandige onthaalouders. De ondernemersorganisaties wijzen op het dalend aantal officieel gekende meewerkende echtgenoten. Dat aantal daalde tussen 2003 en 2007 met 27 procent.

Volgens Unizo en Markant zijn het 'weinig aantrekkelijke verplichte mini- en maxistatuut' hiervoor verantwoordelijk. Die zouden fiscaal en sociaal verbeterd moeten worden.

De twee organisaties ondertekenden in het najaar 2007 een samenwerkingsprotocol om het vrouwelijk, zelfstandig ondernemerschap te stimuleren, ondersteunen en faciliteren.