Leterme praat met S.PA en groenen
Yves Leterme Foto: belga
Toekomstig premier Yves Leterme gaat morgenochtend contact opnemen met S.PA, Groen! en Ecolo over een mogelijke regeringsdeelname. Dat is vanmiddag afgesproken tijdens een overleg met de voorzitters van de vijf meerderheidspartijen. Alle partijen zouden naar verluidt achter deze gesprekken staan.
Verschillende bronnen geven woensdagavond aan dat er alleen nog sprake is van een eventuele uitbreiding met Ecolo, hoewel ook dat lang niet zeker is. S.PA liet in een reactie al weten niet meer te willen onderhandelen. Ecolo gaat woensdagmorgen om 10 uur wel langs bij Leterme, Groen! heeft om 11 uur een gesprek.

Yves Leterme en de vijf partijvoorzitters van de huidige meerderheid pleegden woensdag in twee shiften overleg over de weg die naar een definitieve regering loopt. Er is de discussie over welke partijen deel moeten uitmaken van de definitieve regering, wat er tussen nu en 20 maart moet gebeuren, hoe de machtsoverdracht dient te worden geregeld, enzovoort.

Volgens sommige bronnen ging de discussie vooral over de uitbreiding van de meerderheid. De PS is vragende partij om naast Ecolo er ook sp.a bij te nemen, maar stuit daarbij op een veto van de Vlaamse liberalen.

Maar ook sp.a zelf is niet enthousiast. 'Voor ons is de kous af. Gisteren is al gebleken dat men niet wil kiezen voor een sociaal, progressief beleid', zegt sp.a-voorzitster Caroline Gennez. Zij zal niet ingaan op een uitnodiging van Yves Leterme of een vraag om nog overleg te plegen.

Gennez ging maandag al bij Didier Reynders langs voor overleg. De MR-vicepremier, die voor de definitieve regering een sociaal-economisch programma moet uitwerken, nodigde toen sp.a, Groen! en Ecolo uit. Gennez besluit uit de reacties dat de christendemocraten en liberalen niet willen kiezen voor een sociaal, progressief beleid. 'Dat ze nu eindelijk beginnen regeren en wij voor de oppositie kunnen kiezen'.

Uiteindelijk blijft enkel de mogelijkheid over om Ecolo erbij te nemen. Alle Franstalige partijen zijn daar officieel voorstander van. PS en cdH lieten dat woensdag voor het begin van het overleg ook openlijk weten, MR maakte dat in de loop van de dag a duidelijk.

Achteraf lieten verschillende bronnen verstaan dat de discussie enkel nog draait over het eventueel opnemen van Ecolo in de meerderheid. Het contact met sp.a en Groen! zou enkel nog pro forma zijn.

Dezelfde bronnen gaven ook aan dat alle Franstalige partijen, in elk geval officieel, achter de opname van Ecolo in de meerderheid staan. Aangezien dergelijke uitbreiding ook gevolgen heeft voor de verdeling van de portefeuilles langs Franstalige kant, werd ook daarover gediscussieerd.

Langs Vlaamse kant valt te horen dat ook een uitbreiding met Ecolo politiek weinig kans maakt. Twee weken voor de vorming van de regering nog spreken over een uitbreiding, is weinig realistisch, luidt het. Bovendien is er dan een regering die helemaal wordt gedomineerd door Franstaligen, zegt nog een andere bron.

Uitsluitsel valt daarover na afloop van de vergadering die donderdagmiddag van start zou gaan. Leterme zou de contacten met de drie oppositiepartijen donderdagvoormiddag leggen. Van onderhandelen is helemaal geen sprake, valt bij Leterme te horen.

Volgens Open Vld wordt best zo snel mogelijk een regering gevormd met de huidige meerderheidspartijen. 'Laten we nu snel werk maken van een echt sociaal-economisch programma', liet Open Vld-voorzitter Bart Somers woensdag weten.

cdH-voorzitster Joëlle Milquet stelde na afloop tevreden te zijn dat de toekomstige premier contact gaat leggen met de drie partijen. Ze herhaalt dat haar partij altijd open heeft gestaan tegenover een uitbreiding. 'Dat is ook het geval voor de PS en sommige andere partijen zijn nu in die richting geëvolueerd', zei ze.

De bijeenkomst werd in de loop van de namiddag tijdelijk opgeschort, omdat Vicepremier Didier Reynders naar de commissie Financiën moest om er parlementaire vragen te beantwoorden. Het overleg ging na zijn terugkeer verder.