Vier Brusselse gemeenten waar een MR-burgemeester de plak zwaait hebben woensdag een ernstige evaluatie gevraagd van de gevolgen die de bouw van een nieuwe terminal voor lagekostenvluchten op de luchthaven van Zaventem met zich mee zal brengen.
Ze dreigen ermee naar de rechter te stappen tegen de stedenbouwkundige vergunning indien die niet door zo'n studie wordt voorafgegaan.

Het gaat om de gemeenten Oudergem, Sint-Lambrechts-Woluwe, Sint-Pieters-Woluwe en Schaarbeek. Volgens hun burgervaders, Didier Gosuin, Olivier Maingain, Willem Draps en Bernard Clerfayt, dreigen de omwonenden van de luchthaven vanaf de lente van 2009 meer hinder te ondervinden.

De gemeente Oudergem, waar oppositieleider in het Brussels parlement Didier Gosuin de burgemeestersjerp draagt, heeft enkele dagen terug zowel een vraag tot overleg als een ingebrekestelling over het realiseren van een effectenstudie naar de voorzitter van de raad van bestuur van de luchthaven, de gemeente Zaventem en de provincie Vlaams-Brabant verstuurd.

'We hebben enkele jaren terug gelijk gekregen in het geschil over de bouw van een verbrandingsoven in Drogenbos, op enkele honderden meters van het dichtbevolkte Brussels gewest, omdat er geen effectenstudie was uitgevoerd', stelde Gosuin.