Politiehelikopter beschoten na bankroof in Ronse
Foto: Topeye.be
De opgepakte verdachte van de overval op de Record Bank in Ronse en de beschieting van een politiehelikopter, is een 40-jarige man uit Brussel met een zwaar crimineel verleden. Dat meldt het parket van Oudenaarde. De tweede dader is nog op de vlucht. De overvallers beschikten over een AK-47 (Kalashnikov) en een handvuurwapen.
'De verdachte werd opgepakt in Schaarbeek', zegt parketwoordvoerder Geert Merchiers. 'Het gaat om een man van Marokkaanse nationaliteit die woont in Brussel. Hij is al driemaal eerder veroordeeld wegens diefstallen met geweld en werd ook al veroordeeld wegens verboden wapendracht en bendevorming. De onderzoeksrechter in Oudenaarde zal donderdag beslissen of de man aangehouden wordt. De tweede dader is nog voortvluchtig.'

De overval had plaats om 9.05 uur, kort na openingstijd, in de Record-vestiging aan de hoek van de Hoogstraat en Fostierlaan in Ronse. 'Eén van de daders verbrijzelde een beveiligingsraam met een voorhamer. Hij bedreigde de gerant van de Record Bank met de hamer, maar de man kon vluchten. De tweede dader had ondertussen een omslag met 6.500 euro uit één van de lades weggenomen. Een getuige die de overval zag gebeuren, parkeerde zijn bestelwagen voor de wagen van de overvallers. De daders hebben bij hun vlucht de bestelwagen aangereden om te kunnen vluchten', aldus Merchiers.

De overvallers reden richting A8. De politie zette de achtervolging in en maakte daarbij gebruik van een helikopter. Omdat er op 13 februari al een gelijkaardige overval was op een vestiging van Centea in Ronse, verkeerde de politie in de regio in verhoogde staat van waakzaamheid. De politiehelikopter werd beschoten boven Halle op de A8. Er werden achttien schoten afgevuurd, maar de helikopter werd niet geraakt. De verdachten beschikten over een Kalashnikov en een negen millimeter pistool. Het is nog niet duidelijk of met het oorlogswapen geschoten werd, zegt Merchiers.

Aan boord van de helikopter, een McDonnell Douglas MD-900 Explorer, zaten drie personen. Ze bleven ongedeerd. Het ging om de piloot, een observator die contact houdt met de ploegen op de grond en een operator die een camera bedient.

De speurders gaan na of de overval in Ronse in verband kan gebracht worden met eerder gepleegde gelijkaardige overvallen, aldus het parket. De voorbije drie weken werden kantoren in Kortrijk, Destelbergen en Lokeren op een gelijkaardige manier overvallen. De gewapende daders bedreigden telkens het personeel rond het openingsuur van de bank.

'Er werden achttien schoten afgevuurd naar de helikopter. Het toestel werd niet geraakt. Aan boord zaten drie personen. Ze bleven ongedeerd. Het ging om de piloot, een observator die contact houdt met de ploegen op de grond en een operator die een camera bedient. Alles werd op beeld vastgelegd.'