Minister van Defensie Pieter De Crem heeft woensdag gezegd dat hij de problemen met de twee Airbussen A310 van Defensie snel gaat oplossen door ze te vervangen. De verouderde toestellen moeten nu om de haverklap aan de grond blijven.
'De situatie is onaanvaardbaar en er is een oplossing nodig', antwoordde De Crem op vragen in de Kamercommissie Defensie.

Vorige maand kondigde De Crem al aan dat de Airbussen met 'aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid' verkocht worden en dat er nieuwe toestellen komen.

Het zou gaan om een 'onvoorziene grote aankoop' voor het budget van zijn departement. Maar dat is geen onoverkomelijk probleem, aldus De Crem. 'Er zijn middelen beschikbaar voor een vervanging.'

Als een tijdelijke oplossing had De Crem het ook over de huur van 'zo goed als nieuwe' toestellen.

De twee Aribussen van de 15de Wing in Melsbroek werden in 1997 en 1998 aangekocht van Singapore Airlines. Ze worden aan de grond gehouden wegens problemen met hun straalmotoren.

Zo liep de aflossing van Belgische soldaten in Afghanistan en Libanon vertraging op en strandde de minister zelf ook al een keer in het Poolse Krakau.