BERLIJN - De stakingen in de Duitse publieke sector hebben zich woensdag uitgebreid naar de luchthavens. Op het vliegveld van Frankfurt, de derde luchthaven van Europa, leggen naar verwachting rond de duizend medewerkers het werk neer. Lufthansa annuleerde als voorzorgsmaatregel 142 vluchten binnen Duitsland en Europa. Het intercontinentale luchtverkeer blijft naar verwachting buiten schot.
Ook op andere vliegvelden, zoals die van Düsseldorf, Stuttgart, Keulen-Bonn en München werd gestaakt. Vanaf deze laatste luchthaven vertrokken in de ochtend honderd van de in totaal ruim vierhonderd vluchten niet, waardoor veel reizigers strandden.

Dinsdag legden duizenden Duitse werknemers in het openbaar vervoer en de publieke sector het werk neer. Hun vakbond, Ver.di, die 1,3 miljoen werknemers in de publieke sector vertegenwoordigt, wil dit jaar 8 procent meer loon voor zijn leden als compensatie voor het verlies aan koopkracht door de gestegen prijzen van consumptiegoederen. Regionale overheden hebben 5 procent verspreid over twee jaar geboden, maar willen deze stijging koppelen aan een uitbreiding van de standaardwerkweek van 38,5 naar 40 uur. Ver.di heeft dat aanbod afgewezen en donderdag begint een nieuwe overlegronde.

Voor het personeel in het Berlijnse openbaar eist Ver.di zelfs 12 procent meer salaris. Om die eis kracht bij te zetten is in de Berlijnse metro, tram en bus een tiendaagse staking aangekondigd, te beginnen op woensdag. Ook de vakbond van Duitse treinmachinisten GDL heeft voor maandag een staking aangekondigd als werkgever Deutsche Bahn een eind januari gesloten loonakkoord niet voor het einde van de week ondertekent.

De stakingen komen voort uit ontevredenheid onder veel Duitsers, omdat volgens hen de vruchten van de huidige economische opleving oneerlijk worden verdeeld.