'Enkel Justine Henin staat me in de weg'
Foto: ap
Jelena Jankovic brandt van ambitie. Het Servische tennistalent klom in 2008 al eens naar de derde plaats op de wereldranglijst, en hoopt dit jaar een of twee plaatsjes beter te doen. Voornaamste obstakel: Justine Henin.
Jankovic is deze week het eerste reekshoofd op het WTA-toernooi in het Indiase Bangalore. Ze kan onder meer uitkomen tegen de zusjes Williams, die nog eens met z'n tweeën naar hetzelfde evenement trekken. Maar daags voor de start van het toernooi zit Jankovic met haar gedachten bij een andere rivale, die evenwel niet van de partij is in India.

"Vorig jaar stond ik bijna het hele seizoen tweede in de Race (de ranglijst die bepaalt wie op het eind van het seizoen mag deelnemen aan de Masters, red) en derde op de wereldranglijst. Ik was dus dicht bij de absloute top. De enige die me in de weg stond was Justine Henin", aldus Jankovic, momenteel vierde op de WTA-rankings. "Ze was dan ook de betere: ik klopte vorig jaar iedereen, behalve haar. Maar dit jaar is een nieuw jaar en we beginnen weer van nul."

Jankovic en Henin stonden in totaal al negen keer tegenover elkaar, nog nooit trok de Servische aan het langste eind. Maar nog meer dan een overwinning tegen Henin, zou een echte doorbraak in een grandslamtoernooi Jankovic definitief tussen de groten van het huidige tennis plaatsen. De Servische heeft - in tegenstelling tot haar (jongere) landgenote Ana Ivanovic - nog nooit een finale gehaald op een van de vier grote toernooien. Op de US Open van 2006 en in Parijs vorig jaar veroverde ze al een ticket voor de halve finales maar werd ze telkens gestuit door Henin. Op de Australian Open begin dit seizoen hield Maria Sharapova Jankovic tegen in de strijd om een finaleplaats.

"Mijn beste jaren liggen voor mij. Ik ben pas 23 geworden, ik heb aan maturiteit gewonnen en ik heb steeds meer ervaring. Mijn tijd komt wel."

"Minder spelen"

Jankovics hoge notering in de rankings heeft ze vooral te danken aan het groot aantal toernooien dat ze speelt. Maar misschien zijn de vele matchen wel de reden waarom ze op de belangrijkste toernooien dat tikkeltje te kort komt. "Dit jaar ga ik proberen minder wedstrijden te spelen. Vorig jaar was een goede les. Ik had nog nooit zoveel gespeeld in mijn hele leven. Dat ritme is niet vol te houden. Toch had ik een uitstekend jaar. Maar in 2008 wil ik beter doen."