Ian Paisley kondigt dubbel ontslag aan
Foto: epa
Ian Paisley, de protestantse premier van Noord-Ierland, treedt in mei af. Ook zal hij dan opstappen als voorzitter van de Democratic Unionist Party. De 81-jarige Paisley zei dat hij met zijn besluit gehoor geeft aan de aanzwellende roep tot aftreden vanuit zijn achterban. Hij blijft wel aan als lid van het Britse parlement en de Noord-Ierse Assemblee.
Met zijn aftreden komt een einde aan een optreden van een halve eeuw op de voorgrond van het Noord-Ierse politieke toneel. Zijn positie werd binnen zijn eigen partij onhoudbaar geacht sinds zijn zoon, Ian Paisley Jr., vorige maand de historische coalitie met de katholieken moest verlaten vanwege ethische dwalingen. Paisley ontkent echter dat zijn ontslag daar iets mee te maken heeft.

Van 'nee' naar 'ja'

Martin McGuinness, voormalig leider van het Iers Republikeins Leger (IRA), zei dat het leiderschap van Paisley - zijn huidige collega - doorslaggevend is geweest voor het bereiken van vrede. Ook de Britse premier Gordon Brown prees Paisley om zijn leiderschapskwaliteiten en bedankte hem voor zijn inzet voor de publieke zaak. Ook volgens voormailg premier Tony Blair was Paisley's bijdrage aan het vredesproces 'doorslaggevend'. 'De man die berucht was door 'nee' te zeggen, zal de geschiedenis ingaan als de man die uiteindelijk 'ja' zei.'

Aanvankelijk zei Paisley dat hij zijn termijn tot 2011 wilde volmaken, maar later kwam hij daarop terug. Zijn historische besluit, in maart 2007, om de macht te delen met de katholieken, door velen binnen de protestantse gelederen nog altijd gezien als de aartsvijand, heeft hem uiteindelijk mogelijk toch de das omgedaan.

Bertie Ahern, de premier van Ierland die vele malen overhoop heeft gelegen met Paisley, zei het spijtig te vinden dat de protestantse leider vertrekt. 'Nu moeten we gaan bekijken of we de harmonieuze betrekkingen kunnen voortzetten', zei Ahern. Sinn Fein-leider Gerry Adams liet zich in soortgelijke bewoordingen uit. 'Wat mensen ook zullen zeggen, zijn politieke carrière eindigt met een goed en positief nalatenschap voor de mensen op dit eiland', aldus Adams.

Opvolging

Paisley zei nog niet te weten wie het roer overneemt bij de DUP. 'Dit is niet de roomse kerk', zei Paisley. 'Er is geen sprake van apostolische successie en het is niet aan mij te zeggen wie mij zal opvolgen.' Volgens de BBC zou Peter Robinson, de ondervoorzitter van de partij een goede kans maken om Paisley op te volgen.