De criminaliteitswebsite van het Vlaams Belang is juridisch allesbehalve waterdicht. Een paar relatief eenvoudige computerbewerkingen volstaan om de volledige identiteit van verdachten te achterhalen. De Privacycommissie start een onderzoek, meldt De Morgen woensdag.
Het Vlaams Belang lanceerde de website www.criminaliteit.org twee weken geleden. Op de site springen de opsporingsberichten het meest in het oog. Het Vlaams Belang maakt zich sterk dat de privacy van de verdachten niet geschonden wordt en dat de site juridisch waterdicht is. De verdachten worden immers afgebeeld met minstens een balkje voor hun ogen en hun volledige identiteit wordt niet prijsgegeven.

Dat blijkt volgens onderzoek van De Morgen absoluut niet het geval. De identiteit van sommige verdachten op de Vlaams Belangsite is relatief eenvoudig te achterhalen. Met een programma dat gratis op het internet te downloaden valt, volstaan een paar muisklikken om ook de familienaam van de op te sporen verdachte tevoorschijn te toveren.

'Dat maakt de website illegaal', reageert voorzitter Willem Debeuckelaere van de Privacycommissie. 'Het Vlaams Belang overtreedt met www.criminaliteit.org duidelijk de wet', luidt het. De Privacycommissie onderzoekt de zaak.

Het Antwerpse parket startte ook al een onderzoek om te achterhalen wie bij de Antwerpse politie informatie doorspeelt aan het Vlaams Belang.