De Republikein John McCain heeft het magische nummer van 1091 afgevaardigden overschreden na vier overwinningen op rij. Hij is nu de officiële presidentskandidaat voor de Republikeinen. Mike Huckabee heeft zijn nederlaag toegegeven.
De 71-jarige senator uit Arizona won de voorverkiezingen in Ohio, Texas, Vermont en Rhode Island. In de vier staten bleef hij telkens zijn conservatieve rivaal Mike Huckabee voor. Hierdoor haalt de senator uit Arizona meer dan de noodzakelijke 1.191 afgevaardigden binnen om de nominatie voor de republikeinse partij te behalen.

Zijn rivaal Mike Huckabee heeft zich teruggetrokken uit de race. De voormalige baptistische prediker en ex-gouverneur van Arkansas geeft nu zijn volledige steun aan McCain.

'Ik feliciteer hem en ik engageer mij voor hem en de partij zodat we alles kunnen doen wat mogelijk is om de eenheid in ons land te bewaren. Zo zullen we uiteindelijk het best mogelijke land worden, niet alleen voor onszelf, maar ook voor de toekomstige generaties’, zei Huckabee tijdens een speech aan zijn aanhangers in een voorstad van Dallas in Texas.

Alleen het Texaanse Congreslid Ron Paul doet nu nog mee, maar hij maakt geen enkele kans.

President George Bush ontvangt McCain vandaag in het Witte Huis. Tegen het persbureau Associated Press zei McCain dat de belangrijkste race, die tegen Clinton of Obama, nu begint.

Binnen het conservatieve establishment van de Republikeinse Partij stuit McCain, die als betrekkelijk vooruitstrevend te boek staat, op enig verzet, maar zijn aantrekkingskracht op partijloze kiezers maakt hem tot een geduchte tegenstander van de Democratische presidentskandidaat.