Clinton telt weer mee
Hillary Clinton heeft de democratische voorverkiezingen in Ohio en Texas gewonnen. Ook het kleine staatje Rhode Island schreef ze dinsdagnacht op haar naam. Na elf nederlagen op rij is het tij gekeerd voor Hillary en blijven haar kansen om de eerste vrouwelijke president van de Verenigde Staten te worden, gehandhaafd.
Haar rivaal Barack Obama won in Vermont. Door de proportionele verdeling van de stemmen blijft Obama aan de leiding in de strijd om de delegates.

Ohio, een staat die zwaar te lijden heeft onder de economische crisis, en Texas vormden de twee grootste voorverkiezingen van dinsdag.

Einde aan elf nederlagen

Het zijn de belangrijkste overwinningen voor de zestigjarige Clinton sinds ’supertuesday’ op 5 februari. Toen werden voorverkiezingen gehouden in zo’n twintig staten. Sindsdien kon ze geen enkele staat meer op haar naam schrijven, maar met haar drie overwinningen van dinsdag is het tij gekeerd.

Doorgaan tot het einde

Na haar overwinning in Ohio kondigde Clinton aan dat ze doorgaat tot het einde. 'De mensen in Ohio hebben luid en duidelijk gezegd dat wij moeten doorgaan’, vertelde Clinton onder luid applaus. 'Geen enkele kandidaat, noch republikein noch democraat, heeft de race naar het Witte Huis gewonnen zonder eerst de voorverkiezing in Ohio te winnen'.

Obama blijft op kop

Obama probeerde Clintons zege te bagatelliseren door te zeggen dat zijn voorsprong als wordt gekeken naar het aantal gedelegeerden dat hij achter zich heeft nog bijna even groot is als voorheen. Clinton won dinsdag de steun van zeker honderd gedelegeerden, Obama die van 77. Bijna tweehonderd gedelegeerden, de meeste in Texas, moeten nog worden verdeeld. Obama staat vooralsnog op 1.451 gedelegeerden, Clinton op 1.365. Voor de Democratische nominatie is de steun van 2.025 gedelegeerden noodzakelijk.

De opkomst in Texas was ongekend hoog. Voor veel stembureaus stonden lange rijen en sommige bureaus bleven langer open.

En nu?

De Democraten hebben nog in tien staten voorverkiezingen te gaan, waarbij de steun van in totaal iets meer dan zeshonderd gedelegeerden is te vergaren. Aangezien ook de verliezer door het systeem dat de Democraten hanteren vrijwel verzekerd is van een aanzienlijk aantal gedelegeerden zal het voor Clinton niet meevallen Obama nog voorbij te streven.