De Europese Commissie gaat contact opnemen met de Belgische overheid over een mogelijke boycot van de Europese verkiezingen in gemeenten in de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde. Dat heeft de Commissie donderdag meegedeeld. Een boycot zou een Europese Akte uit 1976 schenden.
De woordvoerder van bevoegd eurocommissaris Jacques Barrot wees erop dat de Akte betreffende de verkiezing van de vertegenwoordigers in het Europees Parlement uit 1976 voorschrijft dat de Europarlementsleden worden gekozen door middel van 'rechtstreekse, algemene, vrije en geheime verkiezingen'.

'Indien inwoners van bepaalde gemeenten niet kunnen deelnemen aan de verkiezingen, is dit niet in overeenstemming met dit artikel', zo stelde de woordvoerder. Hij bevestigde dat de organisatie van verkiezingen tot de nationale bevoegdheden behoort, maar de Commissie gaat niettemin contact opnemen met de Belgische permanente vertegenwoordiging bij de Europese Unie.

De Akte, goedgekeurd in de aanloop naar de eerste rechtstreekse verkiezingen van het Europese halfrond in 1979, legt een aantal principes vast die elke lidstaat moet respecteren bij de organisatie van de Europese stembusgang. Een schending van de Akte kan in theorie leiden tot een inbreukprocedure tegen België.

Boycot

De afgelopen weken hebben diverse gemeenteraden uit Halle-Vilvoorde zich gebogen over de vraag of de organisatie van Europese verkiezingen op 7 juni geboycot moet worden wegens de niet-splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde.

Tot dusver hebben enkel Lennik en Affligem beslist tot boycot, terwijl andere gemeenten zoals Sint-Pieters-Leeuw, Halle en Overijse de beslissing van de Conferentie van Burgemeesters van Halle-Vilvoorde afwachten. Vilvoorde, Zaventem, Hoeilaart en Merchtem beslisten reeds om niet tot een boycot over te gaan.

Ook in de aanloop naar de verkiezingen van 2004 dreigden verscheidene burgemeesters ermee de stembusgang te boycotten, maar de soep werd uiteindelijk niet zo heet gegeten als ze werd opgediend. De verkiezingen verliepen vlot in alle gemeenten.