Alhoewel fysieke training het risico op een hartziekte vermindert, gebeurt het wel eens dat een atleet die op het eerste gezicht kerngezond is, sterft aan een hartstilstand. Gelukkig gebeurt dit maar zelden. Volgens onderzoekers wordt er maar één persoon door een hartstilstand getroffen per 18.000 sporters of nog een ander onderzoek concludeert dat er één persoon sterft per 700.000 trainingsuren. De oorzaak is meestal een bloedklonter die één van de hartslagaders blokkeert. Hieronder geven we de voornaamste gevallen van wielrenners die een onverwachte dood sterven.
Stive Vermaut (28)
Stive Vermaut stierf op 28 juni 2004 in een ziekenhuis in Roeselare. Vermaut (28 ) lag al twee weken in coma na een hartstilstand.

Tom Simpson (29)
Simpson stierf tijdens de beklimming van de Mont Ventoux (Ronde van Frankrijk 1967). Over de doodsoorzaak bestaat twijfel. Sommigen wijten zijn overlijden aan dopinggebruik, anderen aan de ondraaglijke hitte of een hartstilstand.

Tim Pauwels (22)
September 2004, Tim Pauwels, 22 jaar, overlijdt tijdens een wedstrijd in Erpe-Mere, gewonnen door Sven Nys.

Geert de Vlaeminck (26)
Was een talentvolle veldrijder die in de cyclocrosswedstrijd te Heist op den Berg in 1993 zou hij echter voor het laatst starten, Geert zou door een fatale hartstilstand geveld worden tijdens de wedstrijd.

Johan Sermon (21)
Derdejaarsbelofte uit Sint-Katharina-Lombeek die op 12 februari 2004 plots sterft. Enkele uren eerder had hij nog deelgenomen aan de voorstelling van zijn ploeg en was daarna naar huis gereden en in bed gekropen.

José Maria Chaba Jimenez (32)
Overleed op 6 december 2003 in een Madrileens ziekenhuis aan de gevolgen van een hartstilstand. Na de Vuelta 2001 werd de om zijn agressieve koersstijl populaire Spanjaard zwaar depressief en kwam niet meer aan fietsen toe.

Fabrice Salanson (23)
Reed voor Brioches-La Boulangère. Hartstilstand op 3 juni 2003 in hotel in Dresden in de nacht voor de Ronde van Duitsland.

Kenny Vanstreels (19)
Houthalenaar die op 2 maart 2003 sterft tijdens de Omloop van Haspengouw. Wordt kort na de start onwel en overlijdt in de rennersbus.

Denis Zanette
32-jarige Italiaan, reed voor Fassa Bortolo. Hartstilstand tijdens tandartsbezoek op vrijdag 10 januari 2003.

Johan Mannaert (19)
Grembergenaar die op 29 augustus 2002, enkele dagen voor zijn 20ste verjaardag, dood in bed wordt aangetroffen in de ouderlijke woning. Student industrieel ingenieur die als belofte enkele mooie ereplaatsen liet optekenen.

Kim Van Bouwel (21)
Renner uit Lichtaart die als nieuweling en junior tot de beste veldrijders van het land behoorde, maar stond ook op de weg zijn mannetje. Wordt na een avondje uit op 21 april 2001 plots onwel in de auto en sterft.

Glenn Fockaert (20)
Deze Brechtenaar behaalde drie zeges bij de nieuwelingen en twee bij de juniores en overlijdt als belofte plots op 10 maart 2001.

Marco Ceriani (16)
Amateur bij de profs, stierf aan een hartaanval tijdens een rit.

Marco Rusconi (24)
Rusconi stierf na een feestje van een vriend zonder aanleiding.

Michel Zanoli (35)
Nederlander die op 35-jarige leeftijd overleed aan een hartaanval.

Marco Pantani (34)
Stierf op 15 februari 2004. Verschillende media speculeerden over zelfdoding middels verdovende middelen. Na autopsie bleek een hartstilstand de doodsoorzaak.