Frank Vanhecke vecht opheffing onschendbaarheid aan
Foto: belga
Europarlementslid en gewezen Vlaams Belangvoorzitter Frank Vanhecke gaat in beroep tegen de opheffing van zijn parlementaire onschendbaarheid door het Europees parlement eind 2008. Hij heeft een procedure gestart bij het Europees Hof van Justitie in Luxemburg, zo meldt hij donderdag.
Op 28 november 2008 besliste het Europees parlement de onschendbaarheid van Frank Vanhecke op te heffen. Dat gebeurde na een klacht van de burgemeester van Sint-Niklaas, Freddy Willockx (SP.A), tegen Vanhecke als verantwoordelijk uitgever van het plaatselijk partijblaadje. Daarin werden allochtonen ten onrechte als daders van vandalisme aangewezen.

De interne regels van het Europees parlement voorzien dat voor de opheffing van de onschendbaarheid van een parlementslid een debat gehouden moet worden in de plenaire vergadering, stelt Vanhecke. Ondanks de vraag van het Vlaams Belang kwam er geen debat. Na advies van zijn advocaten en juristen kwam Frank Vanhecke tot het besluit dat het Europees parlement de Europese verdragen geschonden heeft.

'Volgens die verdragen moeten alle Europese instellingen, dus ook het Europees parlement, hun interne procedureregels naleven, en ook de fundamentele mensenrechten, waaronder het recht op een eerlijk proces', zegt Vanhecke.

Daarom diende hij een verzoek in bij het Europese Hof van Justitie te Luxemburg, meer bepaald het Gerecht van eerste aanleg, om de beslissing tot opheffing van zijn onschendbaarheid nietig te verklaren, 'en op die manier minstens een open debat met alle argumenten pro en contra mogelijk te maken'.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig