De 21-jarige Belgische wielrenner Frederiek Nolf (Topsport Vlaanderen-Mercator) werd vanmorgen dood aangetroffen in zijn hotelbed in Qatar. Dat meldt onze correspondent Paul De Keyser ter plaatse en is bevestigd door zijn teammanager Christophe Sercu. Over de doodsoorzaak is nog niets bekend.
Nolf nam deel aan de wielerwedstrijd Ronde van Qatar. Hij zou volgende week zijn 22ste verjaardag vieren.

Wedstrijddirecteur Eddy Merckx heeft ondertussen al laten weten dat de vijfde etappe in Qatar geneutraliseerd wordt. "De renners zullen de rit in gesloten groep afwerken", aldus Merckx.

"Kamergenoot merkte niets"

"We zijn helemaal van de kaart door dit nieuws", vertelt Sercu. "Woensdagavond was er nog helemaal niets aan de hand. Frederiek zat mee aan het avondeten met zijn ploegmakkers en ging daarna rond 22 uur met de rest van het team slapen. Toen sportdirecteur Jean-Pierre Heynderickx deze ochtend de renners ging wekken, stelde men het huiveringwekkende nieuws vast. Blijkbaar is Frederiek in zijn slaap overleden. Zijn kamergenoot Kristof Goddaert had helemaal niets gemerkt."

"Frederiek heeft woensdagavond helemaal niet geklaagd", gaat een aangeslagen Sercu verder. "Ook de meest recente medische testen die we bij hem uitvoerden lieten niets onrustwekkend uitschijnen en ook de eerdere medische testen brachten echt niets speciaal aan het licht. Onze ploegdokter, Nancy Kerstens, was tot woensdag nog bij de renners en ook haar was helemaal niets opgevallen. Zijn overlijden komt dan ook totaal onverwacht. Wij trekken ons nu onmiddellijk terug uit de Ronde van Qatar. Ook de selectie in de Ster van Bessèges komt vandaag niet meer in actie en keert terug naar België. Dit uit respect voor hun overleden ploegmakker", besluit Christophe Sercu.

Blikvanger

Frederiek Nolf maakte vorig seizoen zijn profdebuut voor Topsport Vlaanderen. De jonge renner omschreef zichzelf op de website van zijn team als een "allrounder" die hield van eendagsklassiekers en dan voraal van kasseiklassiekers.

Nolf was bij de jeugd steeds één van de blikvangers van zijn lichting. De jonge West-Vlaming won bij de junioren belangrijke wedstrijden in binnen- en buitenland. Ondermeer de GP Bernaudeau, de Tour du Valromey en de eindstand in de Tour de l'Avenir staan op zijn palmares.

Als belofte won hij de Memorial Van Coningsloo, een manche voor de Topcompetitie. Nolf was een aanvaller pur sang en had ook een goed eindschot.

Bij de profs kwam dat er vorig seizoen echter nog niet voldoende uit. Een vierde stek in de Vlaamse Havenpijl en een 21ste plaats in de GP La Marseillaise waren zijn meest opgemerkte verrichtingen.

Nog gebeurd

Het is niet de eerste keer dat het wielerpeloton opgeschrikt wordt door het nieuws van een nachtelijk overlijden. In 2003 gebeurde hetzelfde in de Ronde van Duitsland. De 23-jarige Fransman Fabrice Salanson (La Brioche Boulangere) werd toen in zijn bed dood aangetroffen door zijn kamergenoot Sylvain Chavanel. Onderzoek wees uit dat Salason een hartaanval had gekregen.