Reportage noemt wedstrijden en personen in voetbalschandaal
De Chinese gokmaffia heeft een deel van het Belgisch voetbal, met op kop eersteklasser La Louvière, in zijn greep. Dat moet blijken uit het Panorama-programma ’De tackle van de maffia’, dat zondagavond op Canvas werd uitgezonden. De makers noemen 7 wedstrijden van de huidige competitie waarvan ze zeker zijn dat ze werden ’getrukeerd’, en geven aan dat er ook in de eindfase van het vorige kampioenschap werd gefraudeerd. Bovendien worden er 14 namen genoemd van personen die, volgens de makers, zeker betrokken zijn bij de zaak, waarin de Chinees Zheyun Ye en Pietro Allatta, manager van Anderlecht-keeper Silvio Proto, de spilfiguren zijn.
Massaal (illegaal) gokken op Belgische wedstrijden
In de reportage wilden de makers nagaan of de verhalen van de voorbije maanden over de ’gokchinees’ Zheyun Ye wel klopten. Ze ontdekten in Shanghai dat er in China massaal illegaal gegokt wordt op wedstrijden in de Belgische competitie, die door de gokmaffia gemanipuleerd blijken te zijn. Een aantal elementen en namen uit de fraude raakten eerder al bekend, maar de reportage komt ook met nieuwe feiten en namen.

7 getrukeerde wedstrijden
Bij de 7 getrukeerde wedstrijden van dit seizoen zijn er 6 van La Louvière: La Louvière-Racing Genk van 21/09 (uitslag 2-3), La Louvière-Lierse van 22/10 (1-0), Sint-Truiden-La Louvière van 29/10 (1-3), Club Brugge-La Louvière van 19/11 (4-0), La Louvière-Westerlo van 10/12 (0-3) en AA Gent-La Louvière van 21/01 (3-0). De 7e wedstrijd op het lijstje van de reportagemakers is Cercle Brugge-Sint-Truiden van 05/11 (2-1).

Bij de wedstrijd tegen Gent bijvoorbeeld werd volgens de makers door de gokmaffia een nederlaag met meer dan 2 doelpunten ’besteld’, en bij de wedstrijd tegen Club Brugge een 0-0 aan de rust en een grote nederlaag als eindresultaat.

14 personen hadden bepaald rolletje in het systeem
In de reportage worden 14 mensen bij naam genoemd, waarvan de makers weten 'dat ze op de hoogte waren' van de praktijken en 'dat ze een bepaald rolletje in het systeem hebben aanvaard'. Het gaat om trainer Paul Put (ex-Lierse, nu Moeskroen), Stéphane Pauwels (ex-manager La Louvière), trainer Albert Cartier (ex-La Louvière, nu Brussels), Gilbert Bodart (trainer La Louvière), Dusan Belic (ex-keeper Sint-Truiden), Chris Benoît (sportief manager La Louvière), Laurent Denis (advocaat La Louvière), Jean-Pierre La Placa (ex-Bergen en ex-AC Alianssi/Fin), Jonathan Bourdon (Westerlo), de ex-spelers van La Louvière Gunther Van Handenhoven (nu Lokeren), Geoffray Toyes (nu Moeskroen) en Mario Espartero (nu Brussels) en de huidige spelers van La Louvière Fadel Mohammed Brahami en Martin Ekani. De reportagemakers beweren ook dat er slechts 4 spelers van La Louvière met zekerheid niet betrokken zijn in het systeem; namen wilden ze eventueel niet bekendmaken.

Ook vorig seizoen al onregelmatigheden
Vorig seizoen, aldus de reportage, waren er ook al onregelmatigheden in de eindfase van het kampioenschap bij de operatie ’red Bergen’. Bij de wedstrijd Bergen-La Louvière, geëindigd op 4-1, waren Van Handenhoven, Toyes, Espartero en Brahami 'de braafste leerlingen in de klas van Cartier', aldus de makers.

Operatie red Bergen mislukte
Tegen Westerlo, met Jonathan Bourdon in het doel, won Bergen met 3-2. Volgens een geheime informant was ook Brussels-Lierse van eind vorig seizoen (3-2) verkocht. De operatie ’red Bergen’ mislukte volgens de reportagemakers uiteindelijk toen de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) bekendmaakte dat ze de wedstrijden van Bergen nauwgezet zou volgen. De GBA-spelers Luciano, Cruz en Messoudi bekenden later dat ze door Zheyun Ye waren benaderd om de wedstrijd tegen Bergen te vervalsen, maar daar niet op ingingen. GBA won de wedstrijd met 2-0.

KBVB al in april 2005 op hoogte?
De reportage gaat ook in op de rol van de KBVB in deze zaak. Volgens de informant zou de KBVB al in april 2005 zijn ingelicht over Ye en Allatta, maar tot nu toe heeft de bond weinig of niets ondernomen. Zheyun Ye en Pietro Allatta komen niet aan het woord in de reportage. Ye bleek onvindbaar en Allatta wilde niet reageren.

Geen bewijzen
Op de persvisie zondagnamiddag benadrukte Chris Van Den Abeele, een van de makers, dat ze geen bewijzen hebben voor wat er getoond wordt. ,,Natuurlijk hebben we geen bewijzen'', aldus Van Den Abeele. ,,We hebben zekerheid dat we een bepaalde maffiose structuur hebben kunnen blootleggen, maar tegen zo’n mensen kan je niets bewijzen. We zijn wel 100 procent zeker van wat alles wat er in de reportage zit. Hier en daar circuleerde al dat we in het programma 50 namen zouden noemen, maar die lijst van 50 heb ik enkel in m’n hoofd. Er zijn inderdaad een pak mensen van wie we 95 of 98% zeker zijn dat ze er weet van hebben of bij betrokken zijn, maar die noemen we niet. Een aanwijzing voor hoe zeker we zijn van de 14 namen is het feit dat Olivier Suray, wiens naam de voorbije maanden verschillende keren werd genoemd in de zaak, niet in de reportage zit.''

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig