BRUSSEL - Op basis van een vergelijking van de resultaten van de verschillende rijopleidingssystemen kunnen er geen besluiten getrokken worden. Dat stelt de Federatie van Beroepsautorijscholen van België (FAB) vandaag in een persbericht. De FAB reageert op een artikel dat zaterdag verscheen in De Standaard, Het Nieuwsblad en Het Volk en vraagt een onafhankelijke wetenschappelijke studie.
De FAB betreurt ,,de manier waarop met de informatie op de website slaagpercentagerijbewijs.be is omgesprongen''. Er moet rekening worden gehouden met belangrijke nuances, klinkt het. ,,Zo nuanceren GOCA, de groepering van erkende ondernemingen voor autokeuring en rijbewijs, en de federale overheidsdienst Mobiliteit en Vervoer, die de informatie leverden voor de website, zelf de gegevens'', stelt de FAB.
Bovendien geven de cijfers een onjuist beeld, luidt het. ,,De meeste examens (70 tot 75 procent) worden afgenomen met rijschoolvoertuigen. Enkel de meest ervaren chauffeurs gaan via het systeem van vrije begeleiding op examen, vaak na een bijschooling in de rijschool. Bovendien moeten kandidaten, die twee maal faalden met hun eigen wagen, via de rijschool hun rijexamen afleggen