Rijscholen nuanceren slaagkansen rijexamen
BRUSSEL - Op basis van een vergelijking van de resultaten van de verschillende rijopleidingssystemen kunnen er geen besluiten getrokken worden. Dat stelt de Federatie van Beroepsautorijscholen van België (FAB) vandaag in een persbericht. De FAB reageert op een artikel dat zaterdag verscheen in De Standaard, Het Nieuwsblad en Het Volk en vraagt een onafhankelijke wetenschappelijke studie.
In het artikel wordt gesteld dat wie met een begeleider leert rijden minstens evenveel slaagkansen heeft bij het rijexamen als wie via de rijschool leert rijden. Wie voor de vrije begeleiding koos, veroorzaakt ook minder ongevallen, luidde het in de kranten.

De FAB betreurt ,,de manier waarop met de informatie op de website slaagpercentagerijbewijs.be is omgesprongen''. Er moet rekening worden gehouden met belangrijke nuances, klinkt het. ,,Zo nuanceren GOCA, de groepering van erkende ondernemingen voor autokeuring en rijbewijs, en de federale overheidsdienst Mobiliteit en Vervoer, die de informatie leverden voor de website, zelf de gegevens'', stelt de FAB.

Bovendien geven de cijfers een onjuist beeld, luidt het. ,,De meeste examens (70 tot 75 procent) worden afgenomen met rijschoolvoertuigen. Enkel de meest ervaren chauffeurs gaan via het systeem van vrije begeleiding op examen, vaak na een bijschooling in de rijschool. Bovendien moeten kandidaten, die twee maal faalden met hun eigen wagen, via de rijschool hun rijexamen afleggen

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig