Deense ambassade in Beiroet in brand gestoken
Woedende moslims staken de Deense ambassade in Damascus (Syrië) in brand tijdens de heisa rond de Deense cartoons. Foto: epa
BEIROET - Demonstranten hebben zondag in de Libanese hoofdstad Beiroet het gebouw in brand gestoken waarin de Deense ambassade is gehuisvest. Dat gebeurde nadat ordetroepen met traangas en waarschuwingsschoten vergeefs hadden geprobeerd de menigte in bedwang te houden. Zeven demonstranten zouden gewond zijn geraakt. De Deense ambassade in de Syrische hoofdstad Damascus ging zaterdag eveneens in vlammen op, evenals de Noorse ambassade.
Duizenden mensen namen deel aan de demonstratie, die was gericht tegen de omstreden spotprenten van de profeet Mohammed, die ruim vier maanden geleden voor het eerst verschenen in de Deense krant Jyllands-Posten.

Een kerk in de buurt van de ambassade werd door demonstranten met stenen bekogeld en ook andere gebouwen in de christelijke buurt Ashrafieh werden bestormd. Uit heel Libanon waren mensen met bussen naar Beiroet gekomen om te demonstreren. Er werden ook brandweerauto’s in brand gestoken en Deense vlaggen verbrand. De Deense ambassade was vrijdag uit voorzorg al leeggehaald.

Als reactie heeft het Deense ministerie van Buitenlandse Zaken de Denen in Libanon opgeroepen het land te verlaten. ,,Alle Denen worden opgeroepen het land te verlaten. De situatie in Libanon is zondag zeer ongunstig geëvolueerd en niet onder controle'', staat er te lezen in een mededeling van het ministerie, dat alle Denen ook afraadt om naar Libanon af te reizen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig