ANTWERPEN - "Wij willen Alcatel absoluut niet weg uit Antwerpen. Wij zijn alleen enorm gefrustreerd dat alle partijen, zowel Alcatel als bouwpromotor Robelco als de Stad Antwerpen, ons in deze hoek hebben geduwd en ons niet hebben willen horen tot wij naar de rechtbank zijn gestapt".
Dat zei Anne Provoost van buurtvereniging De Ploeg zaterdag in een reactie op het bericht dat Alcatel, omwille van de juridische acties van de buurtcomités, zou overwegen haar activiteiten naar Frankrijk te verhuizen als haar bouwproject aan het Kievitplein nog langer wordt geblokkeerd.

Het bouwproject van Alcatel Bell aan het Kievitplein, dat uitgevoerd wordt door bouwpromotor Robelco, startte midden 2004. Het originele masterplan van het Rotterdams architectenbureau dat de opdracht in de wacht sleepte en dat het Antwerpse stadsbestuur in 2000 goedkeurde, beloofde veel moois.

Provoost somt op: ,,De relatie met de omliggende straten en wijken zou inhoudelijk en vormelijk versterkt worden. Er zou gewaakt worden over de belevingskwaliteit van elke plek in het hele gebied opdat er geen dode stukken zouden ontstaan. De gebruikersassen zouden geoptimaliseerd worden en de rol van de dierentuin zou worden uitgebouwd als noodzakelijke en volwaardige partner bij het ontwikkelen van een sfeervol stadsgebied. Verder voerden de plannen het maatschappelijk belang van creatieve, hoogwaardige en duurzame architectuur hoog in het vaandel".

Maar gaandeweg bleek Robelco van de originele bouwplannen af te stappen. ,,De prachtige beloftes werden omgebouwd tot acht uniforme kazernegebouwen. Wij vrezen dat het Kievitplein een ondoordringbare en doodse buurt zal worden. Alcatel mag komen maar wij vragen enkel dat wij krijgen wat ons beloofd is", aldus nog Provoost.