Robby Gordon wint vierde etappe in Dakar Rally
Foto: epa
Robby Gordon (Hummer) heeft de vierde etappe in de Dakkar Rally gewonnen. De 41-jarige Californiër had voor de 173 kilometer van het Argentijnse Fiambala naar het Chileense Copiapo net één seconde minder nodig dan de Franse leider Stéphane Peterhansel (BMW). De Qatarees Nasser Al-Attiyah (Volkswagen) werd op 2:26 derde.
Jean-Paul Forthomme was als co-piloot van de Fransman Christian Lavieille (Nissan) met een dertiende plaats de beste Belg in de wedstrijd. Jean-Marc Fortin eindigde met de Pool Krzysztof Holowczyc (Nissan) op de zeventiende plaats. Stéphane Henrard (Volkswagen) zette de achttiende tijd neer.

In de stand heeft de 44-jarige Peterhansel, met negen eindzeges (zes bij de motoren en drie bij de wagens) recordwinnaar in de monsterrally, 7:36 voor op de Spanjaard Carlos Sainz (Volkswagen) en 9:56 op Al-Attiyah. Holowczyc en Fortin zakten een plaatsje, van vijf naar zes.

De vierde etappe ging later van start dan gepland en was ingekort vanwege de slijtageslag in de derde etappe. De etappe leidde de deelnemers dwars door de Andes naar Chili. De rijders kwamen op meer dan 4.000 meter hoogte en doken daarna naar beneden richting Atacama-woestijn. Nani Roma, zaterdag winnaar van de eerste etappe, ging niet meer van start. De Spanjaard reed maandag in de derde etappe een ravijn in. Zijn BMW bleek te zwaar beschadigd om te herstellen.