Schaatsen in Vlaanderen nauwelijks mogelijk
De Damse Vaart Foto: kld
Wie met de vrieskou van de afgelopen dagen graag de schaatsen uit de kast had gehaald, zal in Vlaanderen nog eventjes op zijn honger moeten blijven zitten. Schaatsen op natuurlijk ijs is enkel op het Donkmeer in Berlare mogelijk is. 'Op eigen risico weliswaar', waarschuwt het gemeentebestuur van Berlare.
Schaatsen op de Damse Vaart tussen Brugge en het Nederlandse Sluis is dinsdag nog niet mogelijk aangezien de vaart nog niet dichtgevroren is. 'Om te schaatsen moet het ijs overal minstens twaalf centimeter dik zijn en als het zes centimeter dik is, meten we het elke ochtend', luidt het op de Dienst Toerisme van Brugge.

In het provinciaal recreatiedomein Zilvermeer in Mol is schaatsen niet toegelaten en het domein zet naar eigen zeggen wachters in om een oogje in het zeil te houden. Ook op de vijvers van het Zoet Water in Oud-Heverlee is schaatsen verboden, hoewel het water er wel al bevroren is. Op het Schulensmeer in het Limburgse Lummen zijn schaatsers evenmin welkom.

In Oost-Vlaanderen wacht het provinciaal domein Puyenbroeck in Wachtebeke nog af. Het ijs was er dinsdag vier centimeter dik, maar het moet minstens dertien centimeter dik zijn om te kunnen schaatsen. Ook in Puyenbroeck houdt een wachtdienst alles in het oog.

Enkel op het Donkmeer in Berlare mag er geschaatst worden. 'Op eigen risico', benadrukt het gemeentebestuur. Het ijs is er vijf centimeter dik, de politie houdt er ook een oogje in het zeil.