Sven Nys heeft dinsdag als eerste de spurt richting Belgisch kampioenschap veldrijden van zondag in Oostmalle ingezet. Na een halfuurtje hield de man die al zes proftitels achter zijn naam heeft staan het voor bekeken.
'Ik weet genoeg', stelde Nys vast. 'Gezien de weersomstandigheden zal het parcours nog dikwijls van uitzicht veranderen vooraleer het zondag is. Niet alleen daarom wordt het voor mij een rare titelrace. Ook en vooral omdat ik voor het eerst in jaren zelf geen topfavoriet ben. Die rol is nu weggelegd voor Niels Albert. Maar hij mag gerust weten dat ik mijn trui niet zonder slag of stoot zal afgeven. En hoe extremer de weersomstandigheden worden, des te groter worden mijn kansen', verklaarde de Brabander.

'Met meer bochten en dus meer techniek is het veel meer cross dan vroeger. Dit uitstekende parcours is zeker niet in mijn nadeel. Er is weliswaar geen hoogteverschil waarvoor je van de fiets moet en de graad van lastigheid in het zand verdwijnt door het vriesweer. Maar het is een circuit waarop je je nooit verveelt en waarop je nooit rust krijgt', stelde de Kannibaal van Baal, die al zes keer nationaal kampioen werd.

'Het liefst van al wil ik nu nog een keer de trui van wereldkampioen dragen, maar toch spreekt een nationale titelrace me nog altijd aan. Ik ga niet wachten op Niels Albert maar ik wil zondag uitgaan van mijn eigen kracht en van mijn eigen tactiek', besloot Nys.