CD&V wil verplichte getuigen bij huwelijk afschaffen
Volksvertegenwoordiger Raf Terwingen (CD&V) wil de verplichte getuigen bij een huwelijk afschaffen. De kans dat zijn wetsvoorstel het haalt, is erg groot. Dat schrijven Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg dinsdag.

Bij een huwelijk zijn twee getuigen verplicht omdat het vroeger nodig was het huwelijk te 'bewijzen'. Maar in tijden van automatisering is die verplichting vooral een administratieve last voor de burgerlijke stand.

'Men plukt nu vaak toevallige voorbijgangers of ambtenaren van straat om getuige te zijn. Dat heeft geen zin meer. Wie getuigen wil, kan ze vragen, maar het moet van mij niet meer', stelt Raf Terwingen. Hij diende een wetsvoorstel in dat morgen/woensdag in de commissie Familierecht wordt besproken.

Valérie Déom (PS) wil dan weer dat je vier getuigen mag hebben, maar minstens twee blijven verplicht. 'Het is voor de trouwers vaak moeilijk om te kiezen tussen getuigen. Wie daarna ook voor de kerk trouwt, kan wat meer getuigen inschakelen. Maar slechts 26,7 procent trouwt nog voor de kerk. Het burgerlijk huwelijk wordt dus des te belangrijker. Om de keuzeproblemen in verband met getuigen op te lossen, hebben we dit voorstel', aldus Déom. Ook dit voorstel komt morgen/woensdag aan bod in de commissie.