Het Brusselse parket vervolgt koffiebedrijf Douwe Egberts en zijn toplui voor een fraudezaak van bijna 130 miljoen euro. Dat vernam de krant De Tijd uit goede bron.

In totaal worden 16 bedrijven en personen vervolgd in het grote fraudedossier, dat vrijdag voor de Brusselse raadkamer komt. Douwe Egberts Coffee Systems en Sara Lee Coffee & Tea Belgium, beide gevestigd in Grimbergen, zouden betrokken zijn bij fraude via het belastingparadijs Liechtenstein.

De fraudeconstructie zou in 1997 zijn opgezet. Tot dan was Douwe Egberts in ons land actief via een vennootschap die in 1948 was opgericht. Maar in april 1997 werd die NV plots omgevormd tot een eenvoudige bvba. In mei veranderde ook de bedrijfsnaam in 'D.A. Cavox'. De nieuwe eigenaar was een zekere Leif Bundgaard. In een beweging werden ook alle activiteiten van het bedrijf overgekocht door de bedrijven Douwe Egberts Coffee Systems en Sara Lee Coffee & Tea Belgium. D.A. Cavox werd zo een lege doos.

Het bedrijf had wel nog een fikse schuld aan de fiscus. Er moest immers nog belasting betaald worden op de miljoenen euro's winst die de verkoop van de activiteiten had opgebracht. Dat gebeurde echter nooit. Bundgaard liet het bedrijf op de fles gaan en betaalde de openstaande fiscale schuld niet.

Volgens het parket speelde Douwe Egberts onder één hoedje met Bundgaard. De hele verkoop zou opgezet zijn met als doel de fikse vennootschapsbelasting te ontlopen.